Fellesnordisk legemiddel-innkjøp med miljøkrav har vunnet europeisk pris, påmeldingsfristen til Kofa-konferansen nærmer seg, og Helse Sør-Øst har oppdatert sine etiske retningslinjer. DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) ber om forslag til Anskaffelsesprisen som skal deles ut på Anskaffelseskonferansen 22. november. Og en nordnorsk kommune kan rapportere om at fire av ti innkjøps-kroner havner lokalt, mens svenske universiteter og høyskoler ønsker å gjøre mer bærekraftige kjøp. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
Snart påmeldingsfrist for Kofa-konferansen
KOFA-konferansen 2022 arrangeres torsdag 27. oktober 2022 på Scandic Flesland Airport i Bergen, melder Kofa. Påmeldingsfrist 1.oktober. KOFA tilbyr et variert program som blant annet belyser ulike sider ved de avgjørelser som KOFA fatter, regelverket for offentlige anskaffelser og håndhevelsen av EØS-avtalen på området.
Anskaffelseskonferansen 2022
22. november går Anskaffelseskonferansen 2022 av stabelen på Radisson BLU Scandinavia i Oslo. Påmeldingsfristen er tirsdag 8. november 2022 kl. 1200. Et foreløpig program er nå klart.
Hvem får Anskaffelsesprisen i år?
Sju kriterier legges til grunn for vurdering av hvem som skal få årets Anskaffelsespris (Sammen om smartere innkjøp), som Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) deler ut på Anskaffelseskonferanse 2022. Har du et forslag? Fristen for å komme med nominasjoner er i år 10. oktober.
Europeisk pris for fellesnordiske miljøkriterier
Island, Norge og Danmark har fått en ny europeisk pris for sitt første fellesnordiske anbud på legemidler hvor også miljø ble vektlagt som evalueringskriterium. De fikk prisen for bl.a. å være en inspirerende rollemodell for andre organisasjoner. Bak prisen står EHPPA – The European Health Public Procurement Alliance – og Health Proc Europe.
Høring: Krav til bærekraftige bygg
Forslag til standardformulerte krav og kontraktsvilkår for offentlige anskaffelser av bærekraftige bygg fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) er nå ute på høring. Høringsfristen er 1. oktober. DFØ gjør en full gjennomgang av kriterieveiviseren fra 2017 og vil lansere en ny versjon høsten 2022.
Oppdaterte etiske retningslinjer
Helse Sør-Øst har oppdatert sine etiske retningslinjer. Det er forsøkt å fange opp samfunnsutviklingen de senere årene, der spesielt sosiale medier har blitt en viktig arena. De skal gjøres gjeldende for helseforetakene gjennom oppdrag og bestilling 2023, ifølge en sak i styremøtet nylig.
Tapt for de har begynt
Kostnadssprekk på offentlige anbud
Også på offentlige anbud er det utfordrende økonomisk, selv om man som lokal bedrift haler i land en stor kontrakt: – Vi ser at det er mange kostnadssprekker på offentlige anbud. Da får kommunene en utfordring, skal de bevilge ekstra midler til prosjektet, eller skal de utsette, sier trønderbedriften B&B Entreprenør til Trønderbladet.
Fire av ti innkjøpskroner til lokale
Vågan kommune handler lokalt i Vågan for mellom 120 og 140 mill kroner årlig. Det utgjør over 40% av de totale innkjøpene. Kommunestyret har vedtak om å handle lokalt innenfor rammene til lov om offentlig anskaffelse og målsettingen om grønne innkjøp fra Lofoten de grønne øyene, ifølge Lofotposten.
Usikkerhet knyttet til sky-veiledning
Digdir og Markedsplassen for skytjenester i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) har laget en veiledning om bruk av skytjenester. Datatilsynet og Digdir har fått mange henvendelser om veiledningen, at den har skapt noe usikkerhet. Noen punkter i veiledningen skiller seg fra Datatilsynet og Personvernrådets praksis.
Stans i innkjøp i helseforetak
Styret i Universitetssykehuset Nord-Norge HF møttes nylig til ekstraordinært styremøte for å behandle UNNs elendige økonomiske utvikling i 2022. Stikkord for vedtakene: Stans i innleie fra byrå, stans i bruk av overtid og innkjøp, stans i nyansettelser og begrenset reiseaktivitet på ubestemt tid fremover, med utgangspunkt ut 2022.
Får ikke delta uten sertifisering
Flere oppdragsgivere stiller nå krav til sertifisering hos rørleggere som skal installere sprinkleranlegg, og mange opplever at de ikke får være med i anbudsrunder uten sertifisering, skriver byggfakta.no.
Tar halvparten, bør kapre mer
Lokale bedrifter stikker av med halvparten av de årlige innkjøpene til Oppdal kommune. Lokale aktører bør kapre mer, mener næringen: – Jeg mener kanskje anbudene burde vektlegge kvalitet mer enn pris, sier daglig leder Audun Mjøen i Oppdal Maskinkompani til lokalavisen OPP på Oppdal.
Tok grep, pris kuttet med 44%
Etter å ha fått mange reaksjoner på en priseksplosjon, tok Bergen kommunes innkjøpsavdeling kontakt med skinkeost-grossisten. Dermed ble prisen redusert med 44 %. Produsenten vil nå sikre seg mot at liknende prisøkninger skjer når grossister leverer produktene deres, forteller Bergensavisen.
To mill dyrere, men vant likevel
En Alta-bedrift med et tilbud på ca. 95 mill stakk av med et byggeoppdrag, selv om tilbudet var nesten to mill dyrere enn konkurrentens. Vinneren hadde den beste oppgaveforståelsen, heter det i Altaposten. Vektingen var 75% på pris og 25% på oppgaveforståelse.
Aldri sett så få anbud som nå
– Jeg har ikke opplevd så få anbud som det er nå. Jeg er bekymret for tiden fremover for det virker stille og det er stor prisøkning. Det er en god del prosjekt som blir satt på vent, sier bedriftsledere til innherred.no.
Tre anskaffelsesfeller
Tre ingredienser som borger for en dyr, tidkrevende anskaffelse med tvilsomt resultat: Feil fremgangsmåte, foreldet konkurransegrunnlag og mange skal-krav. Hvordan skal man gjøre det i stedet, spør Roland Sjögren, anskaffelsesekspert i Visma
Dovenskap, frykt for feil eller …
Med et massivt politisk fokus og et hav av forventninger til hva offentlige innkjøp kan løfte av dagsordener, kan det undre, at vi igjen og igjen ser konkurransegrunnlag som er ”copy paste”. Skyldes det dovenskap hos innkjøpskonsulentene, frykt for feil eller manglende ledelsesforståelse, spør partner og advokat, Anja Piening, NP advokater.
Skjerper akademisk anskaffelser
Landets universiteter og høyskoler har etablert et klimanettverk som skal gjøre det lettere for dem å oppfylle sin del av Parisavtalen. En av de foreslåtte gruppene i nettverket handler om hvordan de kan kjøpe inn varer og tjenester på en bærekraftig måte, skriver upphandling24.se.
Partnerskap mellom næringsliv og forsvar
Dansk næringsliv får en avgjørende rolle i utviklingen og bygningen av nye, militære skip via et nytt partnerskap, som åpner for danske virksomheters løsninger. Partnerskapet er det første av flere, det er bruk for å styrke og forny samarbeidet med den danske forsvarsindustri på flere fronter, heter det.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 23. september"