All utstedelse av pass og annen id-dokumentasjon i Sverige skal, ifølge en utredning, samles hos én myndighet. Konkurrensverket har ingen innvendinger mot det, men frykter færre og større anskaffelser – og savner en analyse av markedet. Konkurransemyndigheten minner også om det ansvaret en slik offentlig utsteder vil ha for å opprettholde et fremtidig bærekraftig marked. Plikten til å vurdere oppdeling av kontrakter står sentralt.
I Sverige er en utredning SOU 2019:14 «Ett säkert id-kort – med e-legitimasjon» på høring. Her foreslås det et nytt statlig id-kort og e-legitimasjon, og ifølge utredningen skal bare én myndighet – Politiet – få utstede disse identitetspapirene.
Blant de som er kommet med synspunkter på forslaget er Konkurrensverket. De har ingen innvendinger mot selve forslaget, men mener det mangler en beskrivelse av hvordan markedet for leveranser av pass og id-dokumentasjon ser ut i dag og hvilke forandringer som kan forventes som følge av de nye reglene.
Kan føre til færre og større anskaffelser
Det er også en risiko for at en samordning kan føre til færre og større anskaffelser, fremholder de svenske konkurransemyndighetene. I den sammenheng minner Konkurrensverket om plikten offentlige oppdragsgivere har til å vurdere om en kontrakt kan deles opp i flere delkontrakter eller separate deler ved offentlige anskaffelser. Dessuten er det slik, heter det, at for anskaffelser over terskelverdiene skal den oppdragsgiver som i en konkret anskaffelse velger ikke å dele opp, gi en grunn for det.
Ikke fått tilstrekkelig gjennomslag
Konkurrensverket konstaterer at plikten til å dele opp ikke alltid tas hensyn til og ikke har fått tilstrekkelig gjennomslag i det praktiske anskaffelsesarbeidet. I den forbindelse viser de til en undersøkelse blant kommunene som de selv har gjennomført.
Den myndigheten som får oppdraget med å utstede identitetsdokumentasjon, understreker Konkurrensverket, har derfor et stort ansvar for å anskaffe slik at det opprettholdes en langsiktig bærekraftig konkurranse i markedet.
Bli den første til å kommentere på "Sentralisering av id-utstedelser i Sverige – frykter færre og større anskaffelser"