Offentlige anskaffelser: Stort og smått 13.desember

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 13.desemberNORCE Norwegian Research Centre AS (NORCE) tar i et høringssvar til orde for at offentlige virksomheter ved anskaffelser og ved design av egne systemer bør sørge for løsninger som letter deling av data for økt viderebruk. På bildet, seniorrådgiver kontrakt/advokat Lidia Joanna Puka-Kjøde i NORCE (foto: NORCE).

Skriv ut artikkelen

En innkjøps-veiviser for fornybarbransjen skal se dagens lys sommeren 2025, NTNU-forskere kritiserer regjeringens strategi for innovative anskaffelser og IKT Norge mener konkurranse må råde, ikke direktetildeling av penger til én aktør. Nytt selskap dukker opp for å konkurrere om Navs kommende tolkeformidlings-anbud, og i Sverige brygger det opp til strid innenfor bygg og anlegg om antall underleverandører. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

Innkjøps-veiviser for fornybarbransjen

Fornybar Norge vil, i samarbeid med Norsk Industri og NHO Elektro, utvikle kriterieveivisere for bærekraftige innkjøp i fornybarbransjen. Målet er at de skal være ferdig før sommeren 2025.  Veiviserne vil ta utgangspunkt i anskaffelsesveilederne til DFØ og inneholde konkrete råd for seks forskjellige innkjøpskategorier.

Styrende kostholdsråd

Myndighetenes nye kostholdsråd er såpass nye at det ikke er mulig å måle effekten av dem ennå, heter det på mre.no. Men kostholdsrådene vil bl.a. i stor grad kunne bli styrende for offentlige innkjøp, mener Bjørn Gimming, leder i Norges Bondelag.

Svært uklar strategi

Et aktuelt tiltak er å fremme forskning og forskningssamarbeid gjennom offentlige anskaffelser. I regjeringens nylige strategi for økt FoU-innsats i næringslivet er såkalt innovative anskaffelser trukket fram som et sentralt tiltak, men strategien er svært uklar mht hvordan det faktisk skal utløse mer forskning, skriver NTNU-forskere på fpol.no.

Vil ha avfallsanbud opp fra 8 til 10 år

Anbudene på avfallshåndtering burde økes til åtte til 10 år, da kan aktørene investere i bedre teknologi, mener daglig leder Sindre Hauen i kommunalt eide Bjorstaddalen Næring AS utenfor Skien på mtlogitikk.no.

Undergraver markedsmekanismen

At regjeringen gir 200 mill direkte til Helseplattformen AS, uten at midlene fordeles via en konkurransebasert prosess, undergraver poenget med åpen og rettferdig markedsmekanisme, heter det fra IKT Norge. Gjennom anskaffelser og anbud bør kommuner og andre få tilgang – ikke via direktetildelinger som favoriserer én aktør.

Sørge for å lette datadeling

NORCE Norwegian Research Centre AS (NORCE) støtter i et høringssvar formuleringen «(4) I tråd med prinsippene om innebygd åpenhet og åpenhet som standardinnstilling skal offentlige virksomheter ved anskaffelser og ved design av egne systemer sørge for løsninger som letter deling av data for økt viderebruk.»

Andre kriterier enn pris

Sju entreprenører konkurrerer om driftskontrakt Trøndelag: – Før har driftskontrakter for veidrift vært tildelt de som kan levere til laveste pris om kvalitetskriteriene er oppfylt. Nå bruker vi ny anskaffelsesform, hvor også andre kriterier enn pris påvirker hvem som vinner til slutt, melder Statens vegvesen.

Lager selskap for å kapre Navs tolkeanbud

Sammen med tre andre har Lise Weggersen fra Modum etablert selskapet Direkte Formidling AS: – Vi har dannet dette selskapet fordi Nav skal legge ut formidlingen av tolketjenester på anbud for første gang, og vi ønsker å levere inn et tilbud på dette, skriver bygdeposten.no.

Lettere å oppfylle e-handel-krav

Vieri inngår nå et samarbeid med svenske Inexchange, som gjør det betydelig enklere for leverandører til offentlig sektor å oppfylle kravene til e-handel via den felles europeiske løsningen PEPPOL. Dette gjør at leverandører til offentlig sektor kan konkurrere på like vilkår, uten teknologiske hindringer, melder selskapet i en pressemelding.

For vage mål i forsvarsmateriell-kjøp

Det settes for vage mål når forsvarsmateriell kjøpes. Flere prosjekter har så lite konkrete mål i anskaffelsesfasen at det er umulig å konkludere om de er vellykket i etterkant, ifølge forskere ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). FFI har funnet tegn til bekymring før investeringene til over 600 mrd knapt er kommet i gang, ifølge forsvaretsforum.no.

Tre anbudskonkurranser, ingen tilbud

Til tross for tre anbudskonkurranser og gjentatte forsøk for å få på plass en pasientreiseavtale i Lund, har det ikke lykkes. Ingen tilbud er kommet inn.  I 2021 ble avtalen for pasienttransport sagt opp fordi drosjeselskapet på avtalen manglet sjåfører og dermed slet med å sende transport, heter det i avisenagder.no.

– Fornuftig med konkurranseutsetting

Kommunedirektøren i Lillesand mener det er fornuftig å vurdere konkurranseutsetting av veivedlikehold, men ikke i et så stort omfang at man ikke har arbeid til lærlinger man har lovet å ta imot, skriver lp.no.

Muligheter for flere lokale

Regioner samarbeider og slår seg sammen for å løfte sine spesialiteter innen lokalmat, landbruk og reiseliv. For Matfylket Innlandet er målet er å bygge omdømme som en stor og solid produsent av gode råvarer og matvarer. På aperitif.no heter det at selv om offentlig anskaffelse er strengt regulert, er det mulig å ta inn flere lokale leverandører.

Forbedret risikostyring

Selskaper som vil forbedre risikostyring, må vurdere flere utfordringer, heter det i en artikkel på achilles.com. For å kunne håndtere disse utfordringene med risikostyring gis det i artikkelen tre utviklingsprioriteter sett i et leverandørkjedeperspektiv.

Velferdsteknologi for fem mill

Nærøysund kommune planlegger anskaffelse av personellbesparende teknologi – helse og velferd. Det foreslås fra kommunedirektøren å anskaffe slik teknologi innen pleie- og omsorgssektoren innenfor en total kostnadsramme på nær fem mill. Anskaffelsen er beskrevet som tiltak i utkast til ny plan for pleie- og omsorgssektoren i kommunen.

Mangel på åpen anbudskonkurranse

Utenriksdepartementet ble advart om høy risiko i FN-organisasjon, men unnlot å gripe inn, skriver abcnyheter.no og viser til en rapport fra Riksrevisjonen. I 2019 ble UD advart mot mangler i forvaltningsrutiner og mangel på åpen anbudskonkurranse.

Til underleverandør-kamp

I en ny anskaffelsesveileder lover Fagforbundet Byggnad i Sverige juridisk dekning bak krav om tariffavtaler og begrensninger for underleverandører. Byggnads veiledning er ment som et hjelpemiddel for anskaffelsesmyndigheter til å kreve rettferdige vilkår og for å motvirke arbeidslivskriminalitet, ifølge upphandliong.se.

Langsiktige relasjoner og vennskapskorrupsjon

Langsiktige relasjoner preger også offentlig innkjøp. Det kan vri offentlige direkte anskaffelser slik at et selskap som hadde kontrakt får ny kontrakt, uten at et annet selskap blir spurt, påpeker seniorprofessor Claes Sandgren ved Stockholms universitet i dn.se i en artikkel om vennskapskorrupsjon.

Krav til nye EU-direktiv

En revisjon av anskaffelsesdirektivene er på vei i EU. Dansk Erhverv mener fokuset for en gjenåpning bl.a. bør være på å støtte konkurranseevnen til europeiske selskaper ved å lage rammer som støtter fri og åpen konkurranse og gjøre det enklere for bedrifter å by på offentlige oppgaver – ikke mer tyngende.

Suspendert, men i gang igjen

Byggeselskabet Itinera åpner igjen dørene for det albanske selskapet Tekno Fire og setter 270 ansatte i arbeid med bygging i Køge og Odense. Den italienske entreprenøren suspenderte nylig Tekno Fire, men etter å ha undersøkt saken og fått ansatte til å fylle ut spørreskjemaer, synes ikke Itinera det var noen sak, skriver udbudsmedia.dk.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 13.desember"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.