Pott på 100 mill til innovasjonspartnerskap, Kofa-gebyr på 3,8 mill til BaneNOR, og tre leverandører som klager over offentlige oppdragsgivere: For store anbud, ingen miljøetterspørsel og trynefaktor som gjelder. I et nytt grossistanbud er hensyn til legemiddel-beredskap med, og offentlige innkjøpere og minister i Danmark vil skjerpe straff for tilbydere som bryter lover og regler. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
100 mill til innovasjonspartnerskap
Innovasjon Norge og Forskningsrådet åpner opp for søknader fra offentlige virksomheter som vil bruke anskaffelsesprosedyren innovasjonspartnerskap, og lyser til sammen ut inntil 100 millioner kroner. Målet er at offentlige aktører og private virksomheter sammen skal skape nye produkter, varer og tjenester som kan løse større samfunnsutfordringer.
Kofa-gebyr på 3,8 mill til BaneNOR
BaneNOR er ilagt et gebyr på 3,8 mill av Kofa, som konstaterte at det forelå en ulovlig direkteanskaffelse. BaneNOR hadde gjennomført en konkurranse om inngåelse av rammeavtale om elektronisk forbruksmateriell, men samtlige tilbud ble avvist. Da sluttet BaneNOR seg derfor til en rammeavtale som var inngått av en privat stiftelse.
Legemiddel-beredskap i nytt grossistanbud
Sykehusinnkjøp skal i anbudsprosessene i større grad vurdere hvor i livsløpet et legemiddel er, og hvilke kriterier som dermed skal gjelde. Beredskap er også et viktig element i det nye grossistanbudet, som Sykehusapotekene HF nylig har lagt ut forhåndsinformasjon om, opplyste helseminister Bent Høie i Stortingets spørretime.
Ny modell for E6-prosjekt
I dag signerte Nye Veier kontrakt med Peab og Cowi. Prosjektet gjennomføres med en ny modell, Integrert prosjektleveranse (IPL). De tre IPL-partnerne skal sammen, i en felles kontrakt, bygge firefelts E6-motorvei fra Kvål til Melhus. Samarbeidsformen er helt unik innen norsk veibygging, ifølge en pressemelding.
Hevder SMB skvises av anbudspraksis
Små og mellomstore bedrifter får ikke delta i anbud på lik linje med som store nasjonale bedrifter når innkjøpsprosesser buntes inn i store anbud, sier Anne-Cecilie Kaltenborn, adm. dir. i NHO Service og Handel til Nationen. Hun mener dessuten at dagens terskelverdi på 1,3 millioner må senkes.
Leverandør (I): Lokal Bodø-bedrift klager sin nød
– Det offentlige samler sine anbud i så store bolker at det er umulig for små og mellomstore bedrifter å være med i anbudskonkurransen. Det bare eskalerer i omfang, mener André Busch, leder av Bodø-bedriften, Busch-Sørensen rengjøringsbyrå, i Nationen.
Leverandør (II): Trynefaktoren har tatt over i VA-oppdrag
Innføring av Forsyningsforskriften i VA skulle bidra til bedre kommunale anskaffelser. I stedet har trynefaktoren tatt over for offentlige anbud og frie konkurranser. – Ikke bra for konkurransen, sier Christoffer Bruserud, eier av OT WIKE AS, til anleggsmaskinen.no.
Leverandør (III): Ingen etterspør miljødokumentasjon
Adm. dir. Kjell Larsen i Pipelife sier til Veger24 at ikke en eneste kommune har etterspurt miljødokumentasjon for selskapet og dets produkter. Dette på tross av kravet om at Dokumenterte miljøfordeler skulle vektes 30 av 100% i offentlige anbud. Vel to år senere er det bare én ting som etterspørres: Laveste pris!
Innovative anskaffelser «i kø» på Ringerike
Fremover vil konkrete anskaffelser «stå i kø» i Ringerike for å imøtekomme alle behovene som er en konsekvens av den økte befolkningsveksten. Hvordan kan Ringerike kommune benytte disse anskaffelsene til å sørge for å få bærekraftige, kostnadseffektive og fremtidsrettede løsninger på sine behov, spørres det på innovativeanskaffelser.no.
Klart for anbudskonkurranse om ny flyplass
– Regjeringen ønsker et godt flytilbud i hele landet. Ved Mo i Rana i Nordland er det tatt et spennende initiativ for å bygge en ny flyplass, og Polarsirkelen Lufthavnutvikling ønsker å lyse ut en anbudskonkurranse om bygging. Det bekrefter jeg nå at de står fritt til å gjøre, sier samferdselsminister Jon Georg Dale.
Minister vil stramme inn lovgivning
Innovasjonsminister Sophie Løhde i Danmark sier at hun vil stramme inn lovgivningen slik at det offentlige kan oppheve en kontrakt med en virksomhet som er dømt for lovbrudd. – Jeg synes ikke reglene er stramme nok i dag, sier hun. Dømte virksomheter må også kunne utelukkes fra offentlige anbudskonkurranser lengre enn de kan i dag.
Støtte og hjelp til etterkunngjøring
Upphandlingsmyndigheten i Sverige har laget støttemateriell til bruk ved etterkunngjøring, dvs. kunngjøring av resultatet av en anskaffelse over terskelverdiene. Hovedformålet er med denne typen kunngjøringer er å skape innsyn og åpenhet. Det gir også et bedre underlag for statistikk og videreutvikling av offentlig handel, heter det.
EU-veiledning om innovasjonsanskaffelse
EU-kommisjonens veiledning for innovasjonsanskaffelser er nå tilgjengelig på svensk. Publikasjonen behandler hva som er innovasjonsanskaffelse, hvorfor dette er viktig type anskaffelse og hva som kreves for å gjøre en slik anskaffelse.
Vil skjerpe self cleaning-regel
Foreningen for de danske offentlige innkjøpere (IKA) ber i en høringsuttalelse om at reglene for self cleaning skjerpes, slik at det ikke er mulig å self-cleane seg ut av alvorlig økonomisk kriminalitet. Men, heter det, det kan innføres en karensperiode hvor det er obligatorisk å utelukke den aktuelle virksomheten.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22. februar"