Rekordlav tilstrømning av klager til Kofa i år, Justisdepartementet rynker på nesen av forslag til forskrift om adgang til å reservere for ideelle og sertifiseringskurset til KS Advokatene neste år er nå fulltegnet. De offentlige næringshagene konkurrerer om konsulentoppdrag på lik linje med private, forsikrer statsråd Monica Mæland, og mangel på god dialog i en svensk anskaffelse kostet sju millioner. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
«Bunnrekord» for Kofa i år?
Hittil i år er det innkommet 112 klager til Kofa, viser statistikk på kofa.no. Av dette er 10 gebyrsaker. Nemnda har unnagjort 95 saker så langt i år. Den tidligere «bunnrekorden» er fra 2014 – 131 saker innkommet frem til året tok slutt. I 2010 nådde over 400 klager frem til Kofa.
Etterlyser klarhet om ideelle
Justisdepartementet om forslaget til reservasjonsadgang for ideelle: Ut fra forslaget vil det langt på vei bli opp til den enkelte oppdragsgiveren å vurdere om en reservasjon i en konkret anskaffelse vil være i tråd med EØS-retten. Det beste ville være om forskriften kunne angi klarere når en oppdragsgiver kan reservere en konkurranse for ideelle.
Sertifiseringskurs for offentlige anskaffelser
Sertifiseringskurset 2019 til KS Advokatene er populært. Det er maksimum 60 plasser og kort tid etter at påmeldingen åpnet, ble kurset fulltegnet. Kursets formåler å bidra til et kunnskapsløft blant offentlige ansatte som har anskaffelser som sitt hovedarbeidsområde. Kurset er for kommuner og fylkeskommuner.
Konsulentoppdrag på lik linje
Næringshagene forvalter og opererer ulike offentlig finansierte oppdrag samtidig som de kan drive konsulentvirksomhet på det private markedet. Konsulentoppdragene er på markedsmessige vilkår, og utsatt for konkurranse på lik linje med andre private aktører. Slike oppdrag er ikke subsidierte oppdrag, opplyser statsråd Monica Mæland i et svar til Stortinget
Interessentmøte for miljøkriterium for anlegg
Difi inviterer til interessentmøte for kriteriearbeidet 28. januar 2019. Miljøpåvirkningen fra anleggsarbeid er stor. Derfor er det viktig å lage miljøkriterium for å minske påkjenningene på miljøet.
Alt kan utkontrakteres
Alle tjenester kan utkontrakteres dersom man gjør solide vurderinger på forhånd, og de gir grønt lys. Det forutsetter at man har tillit til at tjenestetilbyderen ivaretar virksomhetens plikter – uavhengig av leverandørens nasjonalitet. Det skriver adm. dir. Bjørn Erik Thon, Datatilsynet, og adm. dir. Håkon Haugli, Abelia, i Dagsavisen.
Milliardkontrakt til spansk entreprenør
Bane NOR har tildelt spanske AZVI s.A. en stor kontrakt i prosjektet Arna-Fløen i Bergen. AZVI s.A. har samarbeidsavtaler med norske underentreprenører som skal utføre en stor del av arbeidet. Kontrakten har en verdi på omkring en halv milliard kroner, heter det i en pressemelding.
Oslo universitetssykehus overtar
Etter at Helse Sør-Øst i april 2018 avlyste videre innføring av den planlagte felles IKT-løsningen for radiologi i regionen, har Oslo universitetssykehus fått i oppdrag å anskaffe en radiologiløsning som dekker foretakets behov. Avtalen skal også kunne benyttes av øvrige helseforetak i regionen.
Avlyser konkurranse om nybygg
Helse Sør-Øst RHF har avlyst konkurransen om bygging av nytt klinikkbygg og senter for protonterapi ved Radiumhospitalet i Oslo. Da prosjektet bestemte seg for å avlyse konkurransen, var man kommet til det punktet hvor tilbyderne skulle søke om prekvalifisering. Ettersom det bare var én tilbyder, valgte de å ikke gå videre i prosessen.
Hyrer Morten Goller til Fosenlinje-saken
Sist uke ga Høyesterett grønt lys for at NHO kan gå inn som partshjelp i den betente Fosen-Linjen saken. Advokat og anskaffelsesekspert Morten Goller «tar saken» for NHO, melder rett24.no. På grunn av ekstrarunden i Luxembourg, er saken ikke berammet før i juni.
Feil IT-fokus i det offentlige?
Langt de fleste it-strategier i offentlig sektor har bare fokus på effektivisering. Det er ifølge ekspert i kunstig intelligens, Thomas Terney, helt feil, ifølge et referat fra første utgave av arrangementet «Offentligt it-indkøb» i regi av SKI (Statens og Kommunernes Indkøbsservice).
«Rett tittel» koste sju mill.
Sviktende dialog mellom kjøpere og selgere skaper hinder ved gjennomføring av offentlige anskaffelser. Det kom frem på et seminar i regi av Svenskt Näringsliv nylig. Blant annet ble det fra byggebransjen gitt eksempel der innkjøperen valgte å betale sju millioner mer gjennom å velge tilbudet med «rett tittel» på papiret.
Sterkt behov for innovative løsninger
Der er et sterkt behov for innovative løsninger på en rekke samfunnsmessige utfordringer. Likevel greier mange kommuner ikke å utnytte de muligheter som ligger i offentlig-private innovasjonssamarbeider, skriver to advokater ved Kammeradvokaten i Danmark i en artikkel i nyhetsmagasinet Danske kommuner.
Australia åpner sitt offentlige marked
Australia har sluttet seg til Verdenshandelsorganisasjonens (WTOs) avtale om offentlige anskaffelser. Avtalen skal tre i kraft senest i løpet av 2019 og gir ikke-australske foretak muligheter til å delta i offentlige anbudskonkurranser i Australia. Markedet for offentlige anskaffelser i Australia beregnes til ca. 715 mrd.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 23. november"