Påmeldingen til Anbud365-dagen 5. juni strømmer på, dato for KOFA-konferansen i år er klar, og det er tøff kamp om arkitekt-anbudene. Akershus fylkeskommune utsetter krav om el-busser, mens Innlandet fylkeskommune lar små buss-selskap slippe anbud. En leverandør mener det blir for dyrt å tilby el-kjøretøy når det er laveste pris som råd. Og en Valdres-kommune lærte betydningen av gode anskaffelser «the hard way». Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
Tid for kompetanseløft? Anbud365-dagen 5. juni!
Påmeldingene til Anbud365-dagen 5. juni simpelthen renner inn – fysisk på Oslo kongressenter, digitalt der du ønsker å være. Komplett program med hyperaktuelle temaer og den beste fagekspertise. Og nb: Nå med svært prisgunstig early-bird! Har du meldt deg på? Hvis ikke: Sjekk program her, og meld deg på jo før jo heller.
KOFA-konferansen 2024 26.september
Dato for KOFA-konferansen 2024 er satt! Torsdag 26. september inviterer Klagenemnda for offentlige anskaffelse til høstens anskaffelsesrettslige høydepunkt på Clarion Hotel Bergen Airport. En rekke gode foredragsholdere er allerede på plass.
Om de nye miljøkravene fra 1. januar
– De nye reglene legger opp til at oppdragsgivere kan bruke sitt innkjøpsfaglige skjønn og søke løsninger som gir størst mulig miljøgevinst. Det er dermed opp til hver enkelt oppdragsgiver å vurdere hvilke, og hvor ambisiøse, krav og kriterier som stilles i den konkrete anskaffelsen, sier statssekretær Tore O. Sandvik til Avfallsbransjen.no.
Strengere leverandørkrav
Norske helsemyndigheter forplikter seg til å følge veikartet til britiske og amerikanske kollegaer mot et utslippsfritt helsevesen. Det betyr bl.a. strengere krav til utslipp og materialbruk for leverandørene til helsesektoren. Samarbeidet er en forlengelse av Norges tilslutning til helseprogrammet under klimakonferansen COP26 i Glasgow i 2021.
Tøff kamp om arkitekt-anbudene
Arkitektene er presset av høyere kostnader knyttet til offentlige anbudsprosesser. Det er en tøff kamp om anbudene, og arkitektene selger seg billig for å vinne dem. Dermed går marginene til arkitektene ned og det blir en negativ spiral, ifølge Steinar Skjerdingstad, adm.dir. i Arkitektbedriftene til Finansavisen.
Vil utsette elektrifiseringskrav
Akershus fylkeskommune går inn for at nåværende busskontrakter i Asker og på Romerike forlenges. Teknologien og markedet for elektriske busser er under stadig utvikling, og det er derfor sannsynlig at man vil få bedre og rimeligere kjøretøy ved å utsette innkjøp i ett eller to år, heter det
Små, lokale busselskap slipper anbud
De minste busselskapene slipper å konkurrere om kontrakter med Innlandet fylkeskommune når dagens avtaler går ut. Hovedregelen er at de skal inngås etter en anbudskonkurranse, men oppdragsgiver kan likevel inngå direkte avtaler med små busselskap, etter å ha forhandlet seg fram til en avtale.
Gyldne muligheter, men …
For nordiske/europeiske selskaper i forsvarsindustrien kan det å vinne en kontrakt (eller underkontrakt) i USA åpne døren til verdens største forsvarsmarked. Samtidig innebærer det også en rekke utfordringer knyttet til å oppfylle kravene i det amerikanske regelverket, og et ansvar for å sikre at underleverandører gjør det samme.
Sammen mot arbeidslivskriminalitet
I tråd med politiets hovedstrategi benytter enkelte politidistrikt både næringslivskontakt og politiråd til å forebygge arbeidslivskrim. Et politidistrikt har f.eks. opplyst relevante aktører i kommunene om hvordan man gjennom innkjøp av varer og tjenester skal unngå å bidra til arbeidslivskriminalitet, ifølge årsrapport for a-krimsamarbeidet.
For dyrt å tilby el-kjøretøy
– Det ligger en utfordring når det kommer til innkjøp, og da spesielt hos det offentlige. De vil gjerne ha de mest miljøvennlige kjøretøyene i tilbudene fra leverandørene, men priskriteriet veier for høyt slik at man blir ikke kreditert nok dersom man tilbyr f.eks. elektriske kjøretøy da disse er mye dyrere i innkjøp, heter det fra Gretland Reno AS.
Bønn fra forsvarsindustrien: Bruk våpenkjøp-unntak
Forsvarsindustrien vil ha mer samarbeid mellom industrien og Forsvaret og mer kjøp av norskprodusert materiell. I Stortinget trakk industri-aktører trakk fram behovet for at artikkel 123 i avtalen, som åpner for å sette til side internasjonale anbudsrunder i tilfeller som angår nasjonal sikkerhet og uunnværlig våpenproduksjon, skal brukes oftere.
Viktig lærdom
Etter en lang tids uenighet mellom Vang kommune og en renseanlegg-leverandør kom kommune til, ifølge bladet Valdres: Det er en viktig lærdom fra dette, nemlig hvor viktig gode anskaffelser er. Det er viktig å luke ut de som ikke er i stand til å levere det kommunen ber om innenfor de tidsrammene og med den kvaliteten som man trenger.
De som ikke henger med …
Virksomheter som vil være konkurransedyktige framover må bli mer sirkulære. De som ikke henger med i utviklingen framover vil tape anbudskonkurranser og få dårligere vilkår i bl.a. bankene etter hvert som myndighetskravene trer i inn, sier Tove-Lise Torve i prosjektet «Sirkulære Sunndal – Industrielle symbioser», ifølge Driva.
Tosifret antall tilbydere
Mesterhus Levanger må permittere 4-5 ansatte fra denne uken. Det er få oppdrag i markedet for tiden, og dermed er det ikke nok arbeid til alle. Samtidig er det ofte et tosifret antall tilbydere i anbudskonkurranser, og dermed mange om beinet på oppdragene i regionen, skriver Trønder-Avisa.
Krav om sentral godkjenning
Mange offentlige prosjekter krever at entreprenører og andre aktører har sentral godkjenning. Å ha denne godkjenningen åpner dermed opp for muligheten til å delta i offentlige anbudskonkurranser og utføre arbeid for offentlige institusjoner.
Anbudsprosjekt endret seg – veldig
Et selskap fra Midsund har meldt oppbud etter uenigheter i Kristiansund. Det har vært mye krevende endringer i prosjektet underveis, som vi har krevd betalt for, melder selskapet i Romsdals Budstikke. Prosjektet har endret seg veldig med tanke på hva de ga en pris på til anbudet og det som var utgangspunktet for prosjektet.
Anskaffelser og kommune-samarbeid
Når det gjelder et forslag om forsøk med avtalesamarbeid mellom regioner og kommuner om helsehjelp i hjemmet, understreker svenske Konkurrensverket at det foreslåtte samarbeidet kan være underlagt krav om anskaffelse. Etter Konkurrensverkets vurdering skal evt. unntak brukes restriktivt.
70% med tiltak mot kjøtt
Som året før har nærmere 70% av kommunene iverksatt tiltak som ga redusert kjøttmengde og økt servering av plantebasert mat, melder Djurens Rätt. Å øke antall vegetardager, hvor det verken serveres kjøtt eller fisk, er iverksatt i 34% av kommunene som har svart. Rundt 20% har flere vegetardager hver uke, mot rundt 15% i fjor.
Anskaffelser: Statlig behov for jusshjelp ned
Økonomistyrelsen i Danmark har nå offentliggjort den årlige rapporten som beskriver statens forbruk av Kammeradvokatens tjenester i 2023. Innenfor kategorien offentlige anskaffelser falt forbruket av slike tjenestekjøp fra 2022 til 2023 med 26 mill. Kammeradvokaten er den danske statens faste advokat.
Offentlig innovasjonsdag på Island
Islandske myndigheter arrangerer Innovasjonsdagen 2024 15. mai. Tema er staten og kunstig intelligens. Målgruppen er offentlige innkjøpere som ønsker å gå videre med AI/KI. Google, Microsoft, Intel og Nvidia er blant leverandørene som stiller opp.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 26. april"