Hever 80 millioner-kontrakt på grunn av misnøye med fremdrift og kvalitet, truer med søksmål etter milliardanbud og trønder-kommuner får hjelp av Skatteetaten i kampen mot useriøse. Norsk selskap vinner sin femte kontrakt i Danmark, og Skien-kontrakt skal gi årlig klimabesparelse på over 1 000 tonn CO2-ekvivalenter. Sverige er i gang med revidering av de nasjonale kontraktsvilkårene for bærekraftige leveransekjeder. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
Flere anbudsvinnere – økt forsyningssikkerhet
Staten bør bruke anskaffelsesmodellen for å gjøre det mer attraktivt å forsyne Norge. Blant annet gjennom å tillate flere anbudsvinnere der dette er mulig da det vil øke forsyningssikkerten, konstaterer Erling Ulltveit, seniorrådgiver i LMI (Legemiddelindustriforeningen).
Justerte seg litt ned i august
DNB PMI (innkjøpssjefindeks), justert for normale sesongsvingninger, avtok med 1,0 poeng fra juli til 62,2 i august i år. Det var negative bidrag fra indeksene for produksjon og nye ordre, mens sysselsettingsindeksen steg videre. Disse tre indeksene avtok likevel med 2,0 poeng til et gjennomsnitt på 60,1.
Slippe å bruke nye materialer
Miljøet kan spares for store utslipp ved å slippe å bruke nye materialer hver gang noe skal bygges. Det bør være mulig å si noe i offentlige anbud om at materialer og inventar skal gjenbrukes, og at et bygg skal settes opp slik at det er mulig å ta det ned for gjenbruk, mener Svein Egil Dagsland i Norsk Riving i Fanaposten.
Ønsker at kvalitet skal avgjøre
Anbudsprosesser er krevende, men det sikrer at anskaffelsesprosessene er transparente og regulerte, ifølge Rikke Sivertsen Dahl, daglig leder i AktiMed. Pris er selvsagt viktig for kundene, og noen velger å vekte dette høyest. AktiMed ønsker at kvaliteten skal være det avgjørende, sier Dahl til Ledelse og Teknikk.
Klimamål som tildelingskriterium
Oppnåelse av klimamålene bør bli en del av kriteriene til alle innkjøp av størrelse som legges ut på anbud. – Vi kan ikke bare se på prisen, men hva som vil være best for å kutte tilstrekkelig med utslipp, stimulere sirkulære verdikjeder og verne om naturen, sier Bjørn Kjærand Haugland i Skift, som er et næringslivsdrevet klimainitiativ.
Kommuner og Skatteetaten mot useriøse
Steinkjer, Levanger, Verdal, Inderøy og Snåsa og Skatteetaten skal samarbeide for å stanse useriøse leverandører. Avtalen gjelder for kommunene som innkjøpere og byggherrer, samt for markedsplasser i kommunal regi. Dialog og kunnskapsutveksling mellom kommunene og Skatteetaten skal forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet.
Hever 800 mill-kontrakt
Renovasjonsselskapet Bir hever en 80 millioner-kontrakt med VE Anlegg grunnet misnøye med fremdrift og kvalitet. Våren 2020 ble VE Anlegg etter en offentlig anbudskonkurranse tildelt kontrakten som hovedentreprenør. Tildelingskriteriene var 70 % pris og 30% miljø, ifølge ba.no.
Klare til å levere resirkulert og fornybart
Hele åtte leverandører kunne fortelle om mange produkter av både resirkulert og fornybar plast de har klare til å levere til det offentlige. Det kom fram på en leverandørkonferanse i regi av av ZERO sammen med Statsbygg, FutureBuilt, Byggervareindustriens forening og Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP).
Pensjonsanbud – føler seg overkjørt
En rekke fagforeninger føler seg overkjørt etter at et flertall i Ullensvang kommunestyre nå ønsker å sende pensjonsordningen til de ansatte ut på anbud. Kommunestyret vedtok i sommer å sende ordningen ut på anbud for å undersøke om man kunne få en bedre ordning enn dagens, skriver Hardanger Folkeblad.
Formidlingssenter på Stiklestad
Vil med i felles innkjøp av velferdsteknologi
Kommunalsjef Inger Marethe Egeland i Flekkefjord kommune anbefaler at Flekkefjord kommune sier ja til å delta videre i et samarbeid i Agder om felles anskaffelse av velferdsteknologi, heter det i avisenagder.no.
Varsler søksmål etter milliardanbud
På bakgrunn av det de mener er feil konkurransegrunnlag på fergeanbudet på Lyngseidet-Olderdalen og Svendsby-Breivikeidet, varsler Torghatten søksmål mot Troms og Finnmark fylkeskommune. Fergeselskapet mener at de har lidd et betydelig fortjenestetap etter at de tapte anbudskonkurransen, melder nordlys.no..
Styrer mot innkjøpsstopp
En svært presset økonomisk situasjon, med strenge krav til innstramming og nedskjæringer går at kommunene Øygarden og Ullensvang styrer mot innkjøpsstopp, melder lokale medier.
Skal gi årlig klimakutt på 1000 tonn CO2
Energisparekontrakten (EPC), hvor Advansia er ansvarlig for totalleveransen, vil gi Skien kommune en årlig klimabesparelse på over 1 000 tonn CO2-ekvivalenter. Kontrakten skal gi en besparelse på 2 GWh/år. Den omfatter analyse av energi- og effektbesparende tiltak og gjennomføring av fysiske tiltak på 18 eiendommer (samlet areal på 50 000 m2).
Kjemper mot to utenlandske om milliardkontrakt
Tre leverandører ønsker å delta i konkurransen om den store OPS-kontakten for E10 Hålogalandsvegen i Nordland og Troms og Finnmark. En norsk, en polsk og en italiensk leverandør har søkt om å bli godkjent for konkurransen. Brutto kostnad godkjent av Stortinget er over 18 mrd, men da er f.eks. også grunnerverv med.
Kaprer sin femte busskontrakt i Danmark
Danske Sydtrafik har tildelt busskontrakten for bykjøring i Vejle, til Tide. Dette er den femte kontrakten selskapet vinner i Danmark på kort tid, og Tide fortsetter dermed å kapre stadig større markedsandel i det danske markedet for kollektivtrafikk. Kontraktsverdien er beregnet til om lag 1 MRD NOK, inkludert opsjonsår.
Kontraktsvilkår opp til revidering
I Sverige er startskuddet gått for revidering av de nasjonale kontraktsvilkårene for bærekraftige leveransekjeder. Bl.a. Hållbar Upphandling (Samarbeid mellom Sverige regioner) og Upphandlingsmyndigheten skal bidra til å sikre at vilkårene er i pakt med ventet EU-lovgivning om aktsomhetskrav for menneskerettigheter, miljø og samfunn.
Kjemper sammen for ledelsesforankring
Danske offentlige innkjøpere og en av Danmarks største arbeidsgiverorganisasjoner går sammen om krav. De vil ha offentlige innkjøp inn på ledelsens agenda for å fremme det strategiske potensialet og sikre økt grønn innkjøpskompetanse. Det er IKA (forening for danske offentlige innkjøpere) og Dansk Erhverv som står bak, melder udbudsmedia.dk.
EFTA-domstolen i 2020
Av årsrapporten til ESA (EFTAs overvåkingsorgan) for 2020 fremgår det at EFTA-domstolen hadde tre anskaffelsessaker – to islandske og en norsk. Den norske var den såkalte Scanteam-saken (Case E-08/19).
Rapport: Offentlige innkjøp under Covid19
The Institute for Public Procurement er et medlemsforum som støtter praktiserende offentlige innkjøpere slik at de får gjort jobben mest mulig tilfredsstillende. Forumet kom nylig med rapporten “Getting the Job Done in Public Procurement During Covid-19” – med resultater fra en rekke studier utført i år av ulike amerikanske myndigheter.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 3. september"