Bare dager igjen til påmeldingen til årets utgave av Anbud365-dagen åpner, overtredelsesgebyr til DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) og enda en kommune har vurdert å utrede om deres tjenestepensjon skal anbudsutsettes. Bacheloroppgave konkluderer med at miljøkriterier i anbud i for stor grad dreier seg om el-maskiner, og i Sverige skremmer gevinsttak leverandør fra å komme med tilbud. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
Anbud365-dagen 5. juni – påmelding åpner til uken!
Sjette utgave av Anbud365-dagen går av stabelen 5. juni – fysisk på Oslo kongressenter, digitalt der du ønsker å være. Kommende uke (uke 15) starter påmeldingen. Programmet er klappet og klart – og allerede nå kan vi si: Du har virkelig noe å glede deg til, så følg med til uken. Husk: Vi stiller med svært prisgunstig early-bird til å begynne med!
Kofa-gebyr til DFØ
Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) er ilagt 112 245 kroner i Kofa-gebyr. DFØ mente det bare var én aktuell leverandør, og at anskaffelsen kunne gjøres uten konkurranse. Men, heter det, det var ikke sannsynliggjort at det var foretatt tilstrekkelige undersøkelser i markedet og dermed var en ulovlig direkte anskaffelse.
Best ved kjøp av kommunikasjonstjenester
Kreativt Forum, ANFO (Annonsørforeningen) og Mediebyråforeningen er kommet med felles anbefalinger til byråkonkurranser. Om offentlige anskaffelser heter det at en totrinns anbudsprosess som åpner for forhandling/dialog, vil som regel alltid være å foretrekke ved kjøp av kommunikasjonstjenester.
Uten gode IT-sikkerhetsrutiner …
– Det er ingen tvil om at selskaper som har gode it-sikkerhetsrutiner har et konkurransefortrinn. De som ikke kan dokumentere dette, får ikke være med på anbudsrunder, fastslo Roar Thon, fagdirektør sikkerhetskultur i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) på Nelfos Teknologikonferanse 2024.
For mye vekt på el-maskiner
Landskapsingeniør Kasper Tungen Midtskogen i sin bacheloroppgave: Utfra miljøkriterier i anbud blir det lagt for stor vekt på el-maskiner, mens den største gevinsten vil bli oppnådd ved å gjenbruke masser. En positiv tendens i nye prosjekter er å stille krav om materialer framstilt og transportert med lavt CO -utslipp, melder Park & Anlegg.
Industriaktivitet forsiktig opp
DNB PMI (innkjøpssjefindeksen), justert for normale sesongsvingninger, ble 50,8 i mars og indikerer dermed at industriaktiviteten steg videre, om enn forsiktig. Indeksen avtok imidlertid med 1,2 poeng fra februar. Det var betydelige skift i delindeksene.
Utrede tjenestepensjon på anbud
2023 endte i minus. Politikerne i Øvre Eiker kommune har vedtatt en plan som skal få økonomien i riktig retning, bl.a.: I dag er KLP endte tilbyder av offentlig tjenestepensjon. Det skal nå utredes for om hvorvidt det kan gi en økonomisk gevinst å legge ut denne tjenesten på anbud og dermed bruke et annet selskap enn KLP.
Kom inn 11 tilbud
Namsos kirke skal få eget servicebygg med alle fasiliteter. Det nye bygget koster omkring 3,5 mill, skriver Namdalsavisa. Da anbudet ble lyst ut som offentlig anskaffelse i fjor høst kom det inn hele 11 tilbud.
Før to-tre konkurrenter, nå 15
Det er mange om beinet når det er anbudskonkurranser. – Vi leverer anbud for 25 mill, men det er stor konkurranse på jobbene. Der vi før møtte to-tre konkurrenter, er det nå kanskje 15, sier Stian Rønningen i Rønningen Byggtjenester AS på Dokka til oa.no.
Bare en tilbyder, budsjettet sprakk
Sola kommune har kansellert en anbudskonkurranse, da bare ett tilbud kom inn på bygging av en personalbase. – Vi har hatt anbud ute med en budsjettramme på 6,5 mill. Vi fikk inn kun ett tilbud fra én tilbyder, og det var godt over budsjettrammen, ifølge kommunalsjef Rune Veenstra til Solabladet.
Lofoten: Ikke bare billigste løsning
Lofoten skal ikke stille vesentlig strengere miljø og klimakrav i sine anskaffelser, men loven er nå blitt veldig streng. Det krever at lokalt næringsliv er villig til å omstille seg samtidig som det krever at kommunene også må vektlegge leverandørenes klima- og miljøinnsats i anskaffelser og ikke bare velger billigste løsning, melder lofot-tidende.no.
Ser etter alternativer til Helseplattformen
Orkland kommune skal i løpet av 2024 gjennomføre en kartlegging av alternativ til å anskaffe Helseplattformen. Flere enn 20 nordtrønderske kommuner vurderer nå andre alternativer – i motsetning til nesten alle kommunene i Møre og Romsdal og i gamle Sør-Trøndelag, melder avisa-st.no.
Ikke dekkes av nullutslipp-kjøretøy
PFT Politiets Fellestjenester forventer at «det vil være enkelte av politiets spesialkjøretøy hvor behovet ikke kan dekkes med nullutslipp i overskuelig fremtid». Dersom beredskapsetatene blir stående alene som brukere av spesialkonstruerte fossile kjøretøy, vil dette påvirke priser, drivstofftilgang, deletilgang, service mm, skriver politiforum.no.
Mer konkurransekraft for Norges nasjonalbergart
Et toårig SINTEF-prosjekt forskningsprosjekt skal bl.a. bidra til mer konkurransekraft rundt Norges nasjonalbergart larvikitt gjennom god og anvendbar dokumentasjon av tekniske egenskaper og miljøavtrykk. Det vil gi innkjøperne bedre beslutningsgrunnlag og enklere å ta miljøriktige valg, heter det.
Tapsbringende buss-kontrakter
Utviklingen har gått fra svak til negativ lønnsomhet i bussnæringen. Hvis dette fortsetter, kan flere fylkeskommunale oppdragsgivere oppleve at operatørene må avvikle eller ikke gir tilbud ved nye anbud fordi kontraktene er tapsbringende, skriver NHO Transport i et avisinnlegg.
Stanser kontrakt for elektrisk båt
Rogaland tingrett har stanset Kolumbus fra å signere kontrakt med Norled for bygging av en ny elektrisk Utsirabåt. Tingretten mener endringer i anbudsprosessen har forekommet uten å behandle alle tilbydere likt, melder Haugesunds avis. Det er dette som nå kan føre til rettssak og avlysning av konkurransen.
Halvparten av svenske kommuner stiller klimakrav
Litt over halvparten av svenske kommuner sier de stiller klimakrav i offentlige anskaffelser. Det viser en sammenstilling fra Klimatkollen. 122 kommuner har kunnet vise frem dokumentasjon som beviser at de bruker klimakrav. Ytterligere 32 hevder at de gjør det, men uten at gjennomgangen kan vise at det er dekket i noen policy eller strategi.
Dropper tilbud, gevinsttak skremmer
Det danske rederiet Molslinjen leverer ikke tilbud på fergeforbindelsen til Gotland. Årsaken er at det svenske Trafikverket satte et maksimalt tak på en driftsmargin på 22% prosent, før avskrivninger, for trafikken på strekningen, melder upphandling24.no.
Skjerper krav til betaling til SMB-er
Nesten 50 % av fakturaene i EU blir ikke betalt i tide. SMB-er, som utgjør 99 % av EU-bedriftene, er uforholdsmessig berørt av forsinkede betalinger. Betalinger må gjøres innen 30 dager, med begrensede unntak, mener indre marked-komiteen i EU-parlamentet i et vedtak om forslaget til en ny forordning om bekjempelse av for sen betaling.
Kansellerte milliardkontrakt
Hovedstadsregionen i Danmark har kansellert en milliard-kontrakt med den italienske Rizzani de Eccher, som har vært tilknyttet bygging av et sykehus i fire år. Byggingen har stått helt stille i lange perioder, og totalentreprenøren ligger allerede over 3 år etter planen. Samtidig har kvaliteten på utført arbeid falt betydelig, ifølge udbudsmedia.dk.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 5. april"