Påmeldingen strømmer på til Anbud365-dagen 15.juni, i Agder fylkeskommune skal 50% av mat-råvarene være lokale, og to nye StartOff-løsninger skal snart presenteres. Regjeringen har lansert planer for maritim eksport, blant tiltakene er to som gjelder anskaffelser, og Bærum stiller krav til BREEAM i anbudene, men opplever at entreprenørene ofte er usikre på kostnadene. EU arbeider for å forby kjøp av varer produsert med tvangsarbeid. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
Anbud365-dagen 15. juni: Høyaktuelt kompetanseløft
Miljøkrav, forhandlinger, avlysning, erstatning, unormalt lave tilbud, «beste praksis» for kontraktsoppfølging – og bruk og anskaffelse av kunstig intelligens. Dette er temaer på Anbud365-dagen 15.juni. Og: Grip tak i en av de mange advokat og få svar på ditt spørsmål – enten du følger oss digitalt eller fysisk. Så, meld deg på nå med 50% rabatt!
To anskaffelsestiltak for økt maritim eksport
Regjeringen har lansert ti tiltak for å øke maritim eksport, hvorav to gjelder offentlige anskaffelser: Bidra med eget tilskudd til leverandørutvikling for innovative maritime løsninger, og benytte det EØS-rettslige handlingsrommet ved offentlige anskaffelser av fartøy.
50% lokale råvarer i fylkes-maten
– Mat som serveres i kantiner og på møter og arrangementer i regi av Agder fylkeskommune skal ha en tydelig tilhørighet til regionen. I praksis betyr det at innen 2025 skal minst 50 % av råvarene, beregnet ut fra kostnad, hentes fra Agder, heter det i et vedtak fylkeskommunen har gjort, ifølge lp.no.
Kofa frifunnet
I dom fra Vestfold tingrett er Klagenemnda for offentlige anskaffelser frifunnet i et søksmål fra Horten kommune. Det gjelder et gebyrvedtak. Kofa kom til at kontraktsinngåelsen med valgte leverandør var vesentlig forskjellig fra den kunngjorte kontrakten, og at det derfor forelå en ulovlig direkte anskaffelse.
Aktivitet i industrien ned også i mars
DNB PMI (innkjøpssjef-indeks), justert for normale sesongsvingninger, steg med 1 poeng til 48,3 i mars. Samtidig ble indeksen for februar revidert ned med 0,2 poeng. Selv om indeksen steg fra februar, er den fortsatt godt under 50. Det indikerer at aktiviteten i industrien avtok videre i mars, for fjerde måned på rad.
Nye StartOff-løsninger presenteres
På slutten av 2022 lyste StartOff ut to konkurranser sammen med oppdragsgiveren BaneNor: «Trygg sykkelparkering» og «Bedre tjenestetilbud for syklister». I 15 uker har BaneNor jobbet sammen med selskapene Bikely og Kobla for å løse utfordringene innenfor mobilitet. 1.juni presenteres løsningene.
Masse rom for markedsdialog
Nettselskapene tenker for ofte at dette kan de best selv, og unnlater å bruke entreprenørmarkedet, hevder Eviny Solutions-sjef Helge Rysjedal i Energiteknikk. – Det er masse rom innenfor lov om offentlig anskaffelse til å ha dialog med markedet og gi informasjon og be om råd om hvordan man legger opp kontraktene og planene, sier han.
Ufattelig ikke å utnytte handlingsrommet
Anette Wollebæk i Kongsberg Maritime pekte på et møte der næringsminister Jan Christian Vestre var til stede at norske bedrifter opplever at de sliter med å vinne norske, offentlige anbud på grunn av EØS-regler. – Det er helt ufattelig at vi ikke utnytter handlingsrommet vi har, når våre naboland gjør det, sa hun, melder smp.no.
Tar ikke sitt samfunnsansvar
– Der ser vi at pris er langt viktigere enn kvalitet, forsyningssikkerhet og opprinnelse. Her har det offentlige en gylden mulighet gjennom sine innkjøpsavtaler til å ta ett overordnet samfunnsansvar som de egentlig ikke gjør i dag, sier Kristian Solberg, agurkprodusent og styreleder i Norsk Gartnerforbund til Nationen.
Usikre på BREEAM-kostnader i anbud
– Vi stiller krav til BREEAM i anbudene, men opplever at entreprenørene ofte er usikre på kostnadene. Kostnadene forbundet med BREEAM-sertifiseringer varierer veldig mellom entreprenørene og mange sliter med å prise sertifiseringen, mener Petter N. Haug Sandbu i Bærum kommune Eiendom i ITBAktuelt.
24 asfaltkontrakter med miljøkrav
Ca. en halv million tonn asfalt skal legges på riksvegene i år. For å få asfalt-oppdrag hos Statens vegvesen må man også konkurrere på klima- og miljøkrav. I alt har Statens vegvesen inngått 24 kontrakter for årets asfaltsesong. Disse har en verdi på til sammen ca. 800 millioner kroner.
5G-avtale for Forsvaret
Sammen skal Ice skal Forsvarsmateriell finne ut hvordan Forsvaret best kan utnytte private 5G-nett. Avtalen innebærer planlegging, prosjektering, utvikling og drift av piloter på private 5G-nett i Forsvaret.
Vant konkurranse om svensk badeanlegg
Lund+Slaatto Arkitekter vant sammen med Bjørbekk & Lindheim og svenske Yellon konkurransen om et nytt badeanlegg i Helsingborg. Juryen valgte forslaget «Niveau+» i konkurransen om å tegne byens nye svømmehall. Etter en prekvalifiseringsprosess der et 30-talls deltakere var med, ble fem anonyme team valgt til å konkurrere videre.
Sekularitet som anskaffelses-premiss
Fra forbruksfest til bærekraft. Her er Naturvernforbundets forslag til hvordan vi snur bildet: Norske kommuner har også stor innkjøpsmakt som de kan bruke for å få fart på den sirkulære økonomien. Norske kommuner kan sette sirkularitet som et premiss i kommunens anskaffelsesstrategi: Kjøpe brukt og reparere når ting går i stykker.
Skal gjøre lokale konkurransedyktige
Rakkestad Næringsråd skal samarbeide tett med Rakkestad kommune v/innkjøpskontor med mål om å gjøre lokale bedrifter mest mulig konkurransedyktige i lokale og regionale offentlige anbudsprosesser. Disse punktene gjelder for en samarbeidsavtale dem imellom for 2022-2025, melder r-a.no.
Foregangsfylke, krevet tariffavtaler i anbud
Trøndelag fylkeskommune ble et foregangsfylke når de vedtok krav om tariffavtaler i anbud på veivedlikehold. Kravet bidrar allerede til en positiv utvikling for arbeidslivet i bransjen. Samme kravet bør settes også i andre anbud innenfor ulike bransjer, heter det i en uttalelse fra Norsk Arbeidsmandsforbund, referert i Arbeidsmanden.
Tvangsarbeid? Vil ikke kjøpe!
I slutten av mai skal Europaparlamentets komite for det indre markedet få seg forelagt et utkast til en rapport som grunnlag for tiltak som skal hindre produkter produsert ved tvangsarbeid å komme inn i EU-området. Forslaget skal bygges på omforente, internasjonale standarder og definisjoner, heter det.
Enda flere anbudsdata å analysere
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens anbudsdatabase er nettopp oppdatert med anbud offentliggjort i 2021 i forbindelse med lanseringen av den årlige redegjørelsen ”Status for offentlig konkurrence”. Det betyr at oppdragsgivere i Danmark har fått mulighet til å undersøke og analysere enda flere anskaffelser.
Prissjokk senker dyreverns-krav
De økende prisene gjør at færre kommuner bruker de strengeste dyrevernskriteriene når man skal kjøpe. Det viser en undersøkelse fra organisasjonen Djurens rätt, skriver upphandling.se. Kartleggingen viser at alle kommuner stiller dyrevernskrav ved anskaffelse av animalske produkter.
Færre og lavere krav i anskaffelser
Civilminister Erik Slottner i Sverige ville ha færre og lavere krav i offentlige innkjøp, samtidig som han løftet frem ideelle og småforetak i sin tale på årskonferansen til Sveriges offentliga Inköpare (SOI). Talen oppsummeres slik i upphandling24.se: anskaffelser er viktig, nei til korrupsjon og forbrytelser og mer kontraktoppfølging trengs.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 5.mai"