Svekket tillit til danske kommuners prissetting i egne tilbud

Anbud365: Svekket tillit til danske kommuners prissetting i egne tilbudDen danske regjeringen, her ved statsminister Lars Løkke Rasmussen, skal se om reglene for kommunale kontrollbud er gode nok.

Skriv ut artikkelen

Danske leverandørers tillit til kommunenes prissetting ved offentlige anskaffelser og deres intensjoner med det tilbudet de lager for selv å være med i konkurransen, er svekket. Nå krever leverandørorganisasjonene handling, og regjeringen lover å se på om reglene er klare nok. Det dreier seg om de såkalte kommunale kontrollbudene.

Kontrollbud brukes gjerne når kommunen selv skal konkurrere med private i en anskaffelse. Det skal gi et realistisk anslag over hva det vil koste i kroner og øre å løse oppgaven. Formålet er like vilkår i konkurransen mellom kommunens tilbud og de privates.

Det er ikke spesielt utbredt med slik kontrollbud. En analyse som daværende Rådet for Offentlig–Privat Samarbejde (ROPS) gjorde i 2014 identifiserte 51 kontrollbud i perioden mellom 1. april 2013 og 31. mars 2014. I 2013 isolert sett kom det 21 slike tilbud på oppdrag over EU–terskelverdiene, og det tilsvarte 1,8 % av alle anskaffelsene over denne terskelverdien som ble gjort det året.

Men de tre store leverandørorganisasjonene i Danmark, Dansk Byggeri, Dansk Industri og Dansk Erhverv, reagerer nå kraftig. En sak som Dansk Byggeri vant i Klagenævnet for Udbud, har trolig vært dråpen som fikk begeret til å renne over. Her ble en kommune dømt for å ha beregnet et kontrollbud feil. Det resulterte i unaturlig lave priser i forbindelse med en konkurranse som gjaldt vei– og parkoppgaver.

Like vilkår og mye arbeid

Det er spesielt to sider ved saken som opprører leverandørene. Det ene er at de ønsker å konkurrere på like vilkår og da må det være mer gjennomsiktighet, bedre dokumentasjon og oppfølging av kommunenes kontrollbud, heter det. Det andre er at den enkelte leverandør bruker en hel masse tid i forbindelse med en konkurranse han er med i. Som i eksemplet fra Dansk Byggeri over, betød det at mange hadde brukt tid og penger på noe de ikke hadde en sjanse til å vinne.

De tre organisasjonene har lagt fram seks, felles anbefalinger til tiltak for å øke tilliten til de kommunale kontrollbudene. Blant annet handler anbefalingene om å få kommunene til å egge frem en forventet pris, og gå etter en ekstern revisjon og offentlig evaluering av kontrollbudet og leverandørenes tilbud. Ved vesentlige endringer skal ny konkurranse gjennomføres, det er behov for styrket veiledningsinnsats, heter det, og organisasjonene ber dessuten om en årlig politisk vurdering av omfanget av kommunenes konkurranseutsetting.

Regjeringen

I sitt regjeringsgrunnlag slår den nye danske regjeringen fast at den skal se nærmere på om reglene form kommunenes utarbeidelse er klare og rettferdige, slik at offentlige aktører ikke stilles bedre enn sine private konkurrenter. Konkurrencerådet gjorde i mai i 2016 en analyse om offentlige aktiviteter på kommersielle markeder. Her kom det frem at det er et klart behov for å justere reglene for offentlige aktørers prissetting, slik at risikoen for konkurransevridning reduseres fremover.

Bli den første til å kommentere på "Svekket tillit til danske kommuners prissetting i egne tilbud"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.