Stor spenning knytter seg til en veiledning om sosialt bærekraftige anskaffelser som Europakommisjonen planlegger å komme med i år – i hvert fall for de som venter på en fortolkning fra EFTAs overvåkingsorgan (ESA) om adgangen til å reservere kontrakter for ideelle. I 2020 skjedde det lite på denne fronten, bortsett fra at ESA meldte til norske myndigheter at det ikke er fornuftig å ta nye skritt i avklaring av denne saken før den nevnte veiledningen kommer. Den kan ha betydning for saken, heter det.
Det var EFTAs overvåkingsorgan som i sin tid tok initiativ til å se nærmere på de norske reglene for å reservere visse kontrakter for ideelle virksomheter. Samtidig ligger det også konkrete saker fra Norge med samme problemstilling på overvåkingsorganets bord. Det gjelder bl.a. om en fortolkning av EØS–reglene kan åpne for muligheten til direkteanskaffelser til ideelle virksomheter innenfor helse– og sosialtjenester ved å påberope seg myndighetsutøvelse. Den saken kommer fra Oslo kommune og gjelder bygging og drift av et sykehjem. Også i Bergen kommune er tilsvarende problemstilling aktuell.
Splittet utvalgsinnstilling
Sist høst kom innstillingen fra Velferdstjenesteutvalget der et flertall mente at økt bruk av adgangen til å reservere konkurranser om anskaffelser for ideelle i utgangspunktet ikke er å anbefale. Begrunnelsen er at det ikke foreligger tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag som sier noe sikkert om effekten av å favorisere ideelle i konkurranser om velferdstjenester. Et mindretall er rykende uenig: Det kan være grunn til økt bruk av ideelle aktører fremfor kommersielle, særlig ved komplekse tjenester hvor det er vanskelig å fastsette, måle og kontrollere kvalitet.
Det er vanskelig å vite presist hvordan man skal tolke handlingsrommet for adgangen til å reservere helse- og sosialtjenester for ideelle, men jeg tror kanskje man ikke må være så redd for å gjøre noe. Dette slo advokat Karin Fløistad fast på en Kofa-konferanse for en tid siden.
Forskrift på høring i 2018
Nærings- og fiskeridepartementet sendte forslag til ny forskriftsbestemmelse om reservasjonsadgang for ideelle organisasjoner på høring i august 2018. Forslaget til forskriftsfesting var ment å klargjøre rettstilstanden innen området, ved å fastslå at det eksisterer et EØS-rettslig handlingsrom for å reservere anskaffelser av helse- og sosialtjenester for ideelle leverandører.
I Stortinget får næringsminister Iselin Nybø jevnlig spørsmål om hvordan det går med det å reservere kontrakter for ideelle, både utfra en rettslig vinkel og, ikke minst, fra en politisk – med utgangspunkt i hva regjeringen har signalisert i det minste av intensjoner.
Bli den første til å kommentere på "EU-veiledning kan bli nøkkel til avklaring om reserverte kontrakter for ideelle"