EU–dom: Ok å stille krav om minimumslønn

Anbud365: EU–dom: Ok å stille krav om minimumslønnForslaget innebærer at det kan stilles krav til lønn, ferie og arbeidstid som vilkår i en kontrakt innenfor offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

I en dom kort tid før jul i fjor kom EU–domstolen til at det er helt ok å stille krav om minimumslønn i offentlige anbudskonkurranser. I Sverige ligger et forslag på regjeringens bord om å stille krav om lønn og arbeidsvilkår i kontraktene. Her er det en viss skepsis: Blir det for komplisert med slike krav?

Også EU–domstolen har nylig befattet seg med sosiale krav i offentlige anbud. Saken C115/14, RegioPost gjelder tysk lovgivning, og spørsmålet om EU–direktivene åpner for at man kan stille sosiale krav. Ordningen i Tyskland er at tilbyderen og eventuelle underleverandører må undertegne på at de skal betale arbeidstakerne som skal utføre tjenestene, en viss fastsatt minimumslønn pr. time. Erklæringen skal være med blant tilbudspapirene – hvis ikke, skal tilbyderen forkastes.

Domstolen kom til at det ikke strider mot EU–direktivene å ha en slik nasjonal lovgivning.

I Sverige kom det i september i fjor et forslag fra en offentlig utredning om innføring av krav til kollektivavtale i offentlige kontrakter. Forslaget går ut på at virksomheter som følger reglene for offentlige anskaffelser, skal kunne stille spesielle arbeidsrettslige vilkår. Kravene kan stilles dersom det i den aktuelle bransjen er en risiko for urettferdige arbeidsvilkår.

Forslaget innebærer at det kan stilles krav til lønn, ferie og arbeidstid som vilkår i en kontrakt innenfor offentlige anskaffelser.

 

Komplisert?

Upphandlingsmyndigheten, som er Sveriges «svar» på Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT), har visse motforestillinger. Det fremkommer av deres uttalelse til utredningsforslaget. De foreslåtte reguleringene kommer til å kreve ressurser, både fra de kjøpende virksomheten og leverandørene, heter det, og reguleringene kan også føre til at det å delta i offentlige anbudskonkurranser kan oppleves som enda mer komplekst. Spesielt gjelder det de mindre leverandørene.

I tillegg minner Upphandlingsmyndigheten om at det er en viss usikkerhet om hvordan man kan stille og følge opp krav om disse vilkårene. For å få den ønskede effekten av forslaget kreves en forsterket hjelp og veiledning.

Bli den første til å kommentere på "EU–dom: Ok å stille krav om minimumslønn"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.