Frontalangrep på svensk anskaffelsespraksis – «sløser» bort milliardbeløp

Anbud365: Frontalangrep på svensk anskaffelsespraksis – «sløser» bort milliardbeløpEllen Hausel Heldahl, ekspert på offentlige anskaffelser i Svenskt Näringsliv konstaterer at økonomistyring er lavt prioritert hos de fleste myndigheter. Høyere sjefer, som kommunedirektører, ansettes ut fra at de er lydhøre, diplomatiske og har evnen til å lede og samarbeide. Men ikke på at de er gode på økonomistyring (foto: Ernst Henry Photography AB).

Skriv ut artikkelen

Mellom 70 og 100 milliarder sløses bort i det offentlige anskaffelser på dårlige anskaffelser, svak kontroll og oppfølging i tillegg til sviktende konkurranse. Det hevder Svenskt Näringsliv, NHOs søsterorganisasjon. Beløpet er, heter det, omtrent det som den svenske kommuneorganisasjonen mener trengs for å møte kommende velferdsutfordringer. I rapporten lanseres konkrete forslag til forbedringer.

I rapporten «Effektivare offentlig upphandling– mer nytta för pengarna!» tar for seg et beregnet potensial for besparelser i offentlige anskaffelser. Mangelen på statistikk gjør at Svenskt Näringsliv ikke kan bevise hva virkningene kan bli dersom alle offentlige oppdragsgivere arbeidet strategisk med innkjøp. Men, heter det, vi kan gjennom empiri vise potensialet.

Manger aktører sløser med skattebetaler-penger i det offentlige markedet. Usle anskaffelser, dårlig kontroll og oppfølging i tillegg til svak konkurranse innebærer at det savnes 70 – 100 milliarder kroner, ifølge deres kartlegging. Det tilsvarer det beløp som Sveriges Kommuner och Landsting antar savnes for morgendagens velferd.

Ytterligere 62 milliarder

Om sløseriet fortsetter, fremholder Svenskt Näringsliv, vil ytterligere 62 milliarder savnes i kommunekassene frem til 2022.

Fremfor alt er det økonomistyringen som brister. Oppfordring fra arbeidsgiver-organisasjonen, er at virksomhetene bør jobbe mer strategisk. Sette søkelys på behov, ikke ønskemål. Formalisere beslutningsprosesser og skape rutiner for anskaffelser og oppfølging – og jevnlig analysere hvem som kjøper, hva som kjøpes, fra hvem og til hvilken pris.

Innkjøpsmodne virksomheter

Er innkjøpsmønsteret klarlagt, er det lettere å oppdage avvik utenfor gjeldende avtaler. Og en forandring haster – men å skape såkalte «innkjøpsmodne virksomheter» tar tid, fem til syv år, ifølge rapporten.

For å oppnå en høyere grad av effektivitet i offentlige anskaffelser lanserer Svenskt Näringsliv sju tiltak:

  • Innfør obligatorisk bruk av spendanalyse for alle virksomheter og kategoristyring for alle virksomheter med en spend på mer enn 500 millioner i året.
  • Bruke transaksjonskonto og økt transparens som verktøy for å involvere tredjepart som bidrag til å øke nytten og sikre en rettferdig konkurransekraft
  • Gjeninnfør tjenestemannsansvar – regjeringen bør gå til Riksdagen med et forslag til utvidet straffeansvar fot tjenestefeil
  • Forsterke den kommunale revisjonen
  • Krav på digitale integrerte system for anskaffelser
  • Forsterket tilsyn med offentlige anskaffelser
  • Rendyrke Upphandlingsmyndighetens oppdrag

I rapporten lanseres også forslag til hvordan regjeringen, statlige virksomheter og kommune-Sverige respektive bør angripe de skisserte utfordringene.

Bli den første til å kommentere på "Frontalangrep på svensk anskaffelsespraksis – «sløser» bort milliardbeløp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.