En svensk utredning har åpnet for at kommunene kan legge inn tilbud i andre kommuners anbudskonkurranser. Denne utredningen har nå vært på høring, og så vel det private næringslivet som konkurransemyndighetene raser mot forslaget. Spørsmålet er nå hva slags konklusjoner regjeringen i Sverige trekker. Satser de på en slik åpning, setter de fyr på den allerede hete debatten i nabolandet om like vilkår mellom offentlige og private aktører i samme marked.
Den svenske regjeringen har hatt «SOU 2017:77 En generell rätt till kommunal avtalssamverkan» på høring. Et av forslagene har møtt veritabel motstand fra konkurransemyndighetene og det svenske næringslivet, nemlig å åpne for en generell rett for svenske kommuner til å samvirke. Utredningen legger her opp til en utvidet salgsvirksomhet for kommuner og landsting utenfor sine egne geografiske områder i konkurranse med private, konstaterer Konkurrensverket i sin høringsuttalelse.
Om en slik utvidelse av det såkalte lokaliseringsprinsippet gjennomføres, mener Konkurrensverket at kommunene og fylkestingene i Sverige kan legge inn anbud i andre kommuners og landstings konkurranser. Det blir i såfall i konkurranse med private aktører.
I utakt med erfaringer
Konkurrensverket angriper også utredningen for at den antar at deres forslag på dette punkt ikke vil bety noen særlig økning i forekomsten av offentlige aktører på markedene med private alternativer. Dette er ikke i overensstemmelse med Konkurrensverkets erfaringer på området, heter det. Gjennom sin tilsynsvirksomhet er de kommet i kontakt med offentlige virksomheter som er i privatmarkedet med salgsaktivitet innenfor vaskeritjenester, alarm, tolk, handikaphjelpemidler og elservice-tjenester.
I tillegg mener konkurransemyndighetene at det er uklart i hvilken grad utredningens forslag berører situasjoner der kommuner og landsting i dag konkurranseutsetter. En utvikling der færre kontrakter konkurranseutsettes, kan være problematisk, heter det.
En serie problemer
Svenskt Näringsliv lister opp en serie problemer forbundet med at kommuner og landsting skal få levere anbud i hverandres konkurranseutsettinger. Dersom regjeringen overveier å fjerne lokaliseringsprinsippet, må dette kombineres med en bestemmelse som angir at kommuner og landsting ikke tillates å levere tilbud i offentlige anskaffelser.
Også Svenskt Näringsliv mener at utredningen undervurderer virkeligheten når det beskriver konsekvensen av sitt forslag. Selv med dagens lovgivning, der det ikke er tillatt for kommuner og landsting å delta i en annen kommunes/landstings konkurranse, er det flere eksempler på at slikt forekommer. Dette fører til store problemer ikke bare for næringslivet, men også for de kommunene som kunngjør og som vil oppmuntre det lokale næringslivet.
Noen av motforestillingene
Blant problemene som Svenskt Näringsliv presenterer, er kommuner og landsting (med noen unntak) i dag ikke har lov til å drive virksomhet med gevinstformål, noe private må kunne om de skal bli værende i markedet. Få kommuner og landsting, heter det, vet faktisk hva virksomheten koster og om den drives kostnadseffektivt og dermed prissetter varen og tjenesten korrekt. Dessuten: Når en kommune leverer tilbud i en offentlig anbudskonkurranse er det vanskelig å vite om bestemmelsene i regelverket om unormalt lave tilbud etterleves og kan kontrolleres. En kommune kan i prinsippet legge inn hvilket som helst slags bud uten at en konkurrent kan prøve rimeligheten i det, skriver Svenskt Næringsliv – svenskenes NHO – i sin høringsuttalelse.
Bli den første til å kommentere på "Kan sette fyr på debatten om konkurranse på like vilkår"