Ber om penger til kompetanseløft og forskning på anskaffelsesområdet

Anbud365: Ber om penger til kompetanseløft og forskning på anskaffelsesområdetJan Ole Similä (t.v.) og Marius Langseth, hhv. styreleder og senterleder i Anskaffelsesakademiet.

Skriv ut artikkelen

Det må komme penger til å utvikle og gjennomføre kompetansehevingstiltak innenfor området offentlige anskaffelser. Og til å gjennomføre systematisk forskning over tid rettet mot offentlige anskaffelser. Dette er hovedpunktene i Anskaffelsesakademiets høringssvar til Anskaffelsesutvalgets andre delutredning. Slik satsing, heter det, vil bidra til økt faglig trygghet hos innkjøperne og til å fremme tillit til det offentlige anskaffelsessystemet.

Anskaffelsesutvalget la fram sin andre delutredning – «NOU 2024: 9 Ny lov om offentlige anskaffelser» – 16. mai. Andre delutredning gjelder spørsmål om sikkerhet og beredskap, lokale og regionale leverandører, åpenhet om eierskap og skatt, geografisk virkeområde, reglene om avvisning og håndheving. I tillegg kom utvalget med forslag til ny lov om anskaffelser i forsyningssektorene og ny lov om konsesjonskontrakter. Høringsfristen er 31. august, men de første høringssvarene er allerede kommet. Ett av disse er kommet fra Anskaffelsesakademiet.

Anskaffelsesakademiet ble etablert i 2017 med formål om å dekke behovet for kompetente offentlige innkjøpere ved å etablere nasjonal forskningsbasert utdanning innen offentlige anskaffelser i universitets- og høyskolesektoren. Akademiet fremmer også utvikling og spredning av ny kunnskap innen offentlige anskaffelser gjennom forskning, samarbeid og kunnskapsdeling. Anskaffelsesakademiet består av partnere fra akademia, statlige etater, nasjonale interesseorganisasjoner og nasjonale innkjøpsorganisasjoner. Partnerne inkluderer NTNU, NHH, Universitetet i Bergen, Nord universitet, Kristiania, Høgskolen i Molde, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring, LO, NHO, VIRKE og Sykehusinnkjøp.

Relevant kompetanse viktig

Akademiet understreker i sitt høringssvar behovet for at det bevilges økonomiske ressurser for å utvikle og gjennomføre kompetansehevingstiltak innenfor området offentlige anskaffelser. – Innkjøpere i offentlig sektor, heter det, skal bidra til at samfunnsmessige viktige målsettinger skal realiseres ved hjelp av den enkelte anskaffelsen, og da er tilgang på relevant kompetanse viktig. Det må legges til rette for utdanningstilbud på bachelor-, master- og Ph.D.-nivå, samt etter- og videreutdanningstiltak rettet mot innkjøpere som er i jobb i offentlig sektor.

Systematisk forskning

Anskaffelsesakademiet støtter også Anskaffelsesutvalgets ønsker om en strukturert tilnærming til forskning og evaluering av offentlige anskaffelser. – Det er behov for at det bevilges økonomiske ressurser slik at det kan gjennomføres systematisk forskning over tid rettet mot offentlige anskaffelser, fremholder akademiet i sitt høringssvar. Systematisk forskning over tid kan bidra til å opparbeide kunnskap om hvordan loven fungerer, hvordan den praktiseres, og ikke minst som grunnlag for kompetansehevingstiltak.

Investering i kompetanseutvikling og forskning vil, ifølge Anskaffelsesakademiet, bidra til økt faglig trygghet hos innkjøperne og i de mange innkjøpsorganisasjonene, samt at det også vil bidra til å fremme tillit til det offentlige anskaffelsessystemet.

Bli den første til å kommentere på "Ber om penger til kompetanseløft og forskning på anskaffelsesområdet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.