Innkjøpere må «modiggjøres»

Anbud365: Innkjøpere må «modiggjøres»Vi må sikre at signaler fra det som gjøres virker sterkere enn fra det som ikke gjøres, skriver artikkelforfatteren.

Skriv ut artikkelen

Av Ann-Kristin Ytreberg, daglig leder, Stiftelsen Miljøfyrtårn

I de kommende 10 årene er anskaffelser kanskje det sterkeste virkemiddelet det offentlige har til å påvirke og mobilisere for bærekraft, med rundt 6000 mrd kroner i potten for perioden.  Da er det viktig at signalene og retningslinjene blir tydelige, enkle og konsistente, og at de følges opp av konkret handling og god etterprøvbarhet.

Difi og Klima- og miljødepartementet ved Ola Elvestuen ønsker å lytte til hva næringslivet og andre toneangivende aktører mener handlingsplanen for økt andel av grønne og innovative anskaffelser skal inneholde, og vi synes det er veldig positivt at de mandag 2. desember inviterte til innspillsmøte.

På vegne av 6300 Miljøfyrtårnsertifiserte virksomheter var vi med i en MAPS SPP undersøkelse som OECD gjorde på oppdrag fra Difi i høst for å undersøke modenheten i offentlig innkjøpspolitikk. Noen av resultatene ble omtalt på innspillsmøtet: Det pekes på at man mangler en overordnet strategi på hvordan innkjøpsreglene skal håndheves. Oppfølging og verifisering av håndhevingen er en annen ting de etterlyser.

I tråd med observasjonene til OECD og innspill fra virksomhetene vi representerer, foreslår vi følgende forbedringer:

  • Utvikling av et rammeverk for revisjon av offentlige innkjøp slik at man får sjekket omfanget av at miljøkrav faktisk stilles, samt at utviklingen jevnlig rapporteres. I følge Difi sier 58% av innkjøperne at de stiller miljøkrav. Vi mener at dette er for dårlig. Målet må være 100%.
  • En tydeligere og modigere veiledning, som er mer konsistent: Der det i dag er uklart om miljøkrav «skal» eller «kan» stilles, bør det tydeliggjøres at de «skal» stilles.
  • Øke kompetansen til innkjøpere i hele landet, også ved enkeltkjøp. Når kun 13% sier at de gjør en analyse ved enkeltkjøp, er det et stykke igjen å gå.
  • Forenkle prosessen der det er mulig; blant annet ved å etterspørre de anerkjente sertifiseringsordningene som finnes. Det gir virksomheter konkrete verktøy og målingsinstrumenter, og en lettere administrasjonsprosess for innkjøperne.

Vårt ønske generelt er at innkjøpere skal tenke mindre på å legge lista så lavt at man «får med nok konkurranse»; det flytter ingenting. De bør heller bruke kontraktskrav til å si hva som må på plass innen en gitt tid; så kvalifikasjonskrav for å følge opp; og til slutt tildelingskrav for å skru til ytterligere. Da har alle leverandører muligheten til å agere i tide.

Næringslivet er klart for bærekraft. Det viser de tydelige konklusjonene fra rapporten som EY har gjort på vegne av regjeringen: Virksomheter ønsker tydeligere krav, de ønsker et strammere lovverk og de ønsker insentiver. Et av de sterkeste insentivene man kan gi dem er at man ved offentlige anbud velger bedrifter som gjør de riktige grepene. Signalene ved å ikke velge slik kan være mer ødeleggende enn man kanskje aner for bærekraftig utvikling, innovasjon og konkurransekraft i Norge.

Bli den første til å kommentere på "Innkjøpere må «modiggjøres»"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.