KS: Anskaffelses-håndteringen kan være tema i evalueringen av koronakrisen

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 7.juni KS vil ha lengre tid på seg når de - og kommuner og fylkeskommuner - skal uttale seg om Anskaffelsesutvalgets delutredning nr. 2. På bildet Tor Allstrin, områdedirektør KS Advokatene (foto: Johnny Syversen).

Skriv ut artikkelen

Hvorvidt dagens anskaffelsesregelverk er tilstrekkelig til å håndtere anskaffelser i ekstraordinære situasjoner eller i beredskapsøyemed kan det være naturlig at blir belyst som et av flere tema i evalueringen av myndighetenes håndtering av situasjonen. Dette svarer områdedirektør for advokatene i KS, Tor Allstrin, på spørsmål fra Anbud365 om det bør gis et generelt unntak fra diskrimineringsforbudet i anskaffelsesdirektivet for anskaffelser til beredskapsformål.

En leser sendte oss forleden et spørsmål: “Med referanse til corona situasjonen, kan det være på sin plass å adressere anskaffelser for beredskapsformål? Feks teknisk assistanse på samfunnsviktig infrastruktur. Hvordan kan man sikre tilgang på teknisk kompetent personell når alle land stenger grensene? Dersom man konkurranseutsetter kontrakter på teknisk assistanse og gjennomføringen av konkurransen peker på et utenlandsk selskap så kan man spørre om dette gir en reel beredskap? Dersom personellet grunnet corona/tilsvarende ikke kommer ut fra eget land/inn til Norge, eller ikke vil, da har man et problem dersom det oppstår en beredskapshendelse. Dette burde kanskje være regulert spesielt i stedet for at man bruker diverse “lure” krav som peker tilbake på eget land?”

Så er spørsmålet: Burde man kanskje tenke på en regulering her?

Forutsetter direktiv-endring

Områdedirektør for advokatene i KS, Tor Allstrin:

Spørsmålet som reises konkret i henvendelsen er vel om det bør gis et generelt unntak fra diskrimineringsforbudet i anskaffelsesdirektivet for anskaffelser til beredskapsformål, slik at denne typen konkurranser kan begrenses til nasjonale leverandører. Et slikt unntak forutsetter endring av direktivet, noe nasjonale myndigheter ikke har kompetanse til å gjøre. De faktiske utfordringene i «koronatiden» har imidlertid i hovedsak vært knyttet til import fra land utenfor EU/EØS-området.

Han peker ellers på at det allerede i dag er enkelte unntak i anskaffelsesforskriften som kan tenkes anvendt i en unntakssituasjon, og i koronaloven som nå er opphevet, var det gitt hjemmel til å gi bestemmelser som fraviker anskaffelsesloven.

Tema i evalueringen?

– Denne adgangen ble imidlertid ikke benyttet, fremholder Allstrin. Det kan skyldes at det ikke oppstod situasjoner der gjeldende unntak i anskaffelsesregelverket var utilstrekkelige. Hvorvidt dagens anskaffelsesregelverk er tilstrekkelig til å håndtere anskaffelser i ekstraordinære situasjoner eller i beredskapsøyemed kan det være naturlig at blir belyst som et av flere tema i evalueringen av myndighetenes håndtering av situasjonen.

Bli den første til å kommentere på "KS: Anskaffelses-håndteringen kan være tema i evalueringen av koronakrisen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.