KS håper at regjeringen tar hensyn til deres FoU-rapport i sitt videre arbeid med like vilkår mellom private og offentlige, og ikke innfører strengere regler enn det som er påkrevd etter EØS-avtalens regler om offentlig støtte. Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, tordner mot forslagene fra et statlig utvalg som har sett på konkurransevilkår for private og offentlige aktører. Svindyr SFO, tomme svømmebasseng og nedlagte kinoer kan bli resultatet, fastslår hun på bakgrunn av vurderingene i deres egen FoU-rapport.
Det statlige Hjelmeng-utvalget vurderte konkurranseforholdene mellom offentlige og private virksomheter etter at EFTAs overvåkingsorgan, ESA, åpnet sak mot Norge. ESA mener det offentliges skattefritak og konkursimmuniteten i økonomisk aktivitet bryter med EØS-reglene. Hjelmeng-utvalget har vurdert hvilke tiltak som er nødvendige for å etterleve EØS-avtalen og hvilke som ikke er påkrevet men som kan være ønskelige. KS’ representant i utvalget tok dissens på flere av forslagene som vil gå ut over kommunesektorens betingelser og konkurransemuligheter.
KS med FoU-prosjekt
Hjelmeng-utvalget skulle også gjennomføre en samfunnsøkonomisk analyse for å klarlegge gevinster og kostnader med tiltakene. KS mener at denne delen av mandatet i liten grad er ivaretatt av Hjelmeng-utvalgets rapport, og har derfor fått gjennomført et FoU-prosjekt for å forestå den samfunnsøkonomiske analysen.
– FoU-rapporten viser at tiltakene det regjeringsoppnevnte Hjelmeng-utvalget foreslår ikke vil føre til like konkurransevilkår mellom private og offentlige aktører. Offentlige aktører vil bli underlagt et strengere regelverk og får et mindre handlingsrom enn private aktører, sier Gunn Marit Helgesen, styreleder i KS. Resultatet blir dyrere og dårligere offentlige tjenester. Enkelte tilbud kan forsvinne helt. Prisen må innbyggerne betale.
Dyrere tjenestetilbud
– Innføring av skatteplikt og et krav om markedsmessig avkastning vil føre til dyrere tjenestetilbud og bortfall av tjenester. Dette gjelder særlig der det er snakk om salg av såkalt restkapasitet. Det vil si blant annet utleie av kommunale bygg på kveldstid, svømmebasseng og kinoer, fremholder Helgesen. Dersom for eksempel skolefritidsordningen (SFO) blir regnet som økonomisk aktivitet vil prisen mer enn tredobles. I dag er makspris i underkant av 3.000 kroner. Ny pris dersom reglene endres blir over 10.000 kroner – i måneden. Og en tur i kommunens svømmehall på kveldstid kan fort bli dobbelt så dyr som i dag.
– Vi håper at regjeringen tar hensyn til FoU-rapporten i sitt videre arbeid og ikke innfører strengere regler enn det som er påkrevd etter EØS-avtalens regler om offentlig støtte, sier Helgesen, som fortsetter:
– Dersom innbyggerne skal betale faste kostnader for å benytte seg av tilbudene er det usikkert om de vil fortsette å bruke dem. Konsekvensen kan bli at tilbudene bortfaller fordi kommunene ikke kan drive dem på en økonomisk forsvarlig måte. Bare administrasjonen av et kommunalt tilbud etter de nye reglene vil medføre store kostnader. Rapporten viser at totalt sett vil innføring av de foreslåtte reglene være samfunnsøkonomisk ulønnsomt.
Bli den første til å kommentere på "Statlig «konkurranse på like vilkår»-rapport får stryk av KS"