Vil konkurransevridning mellom offentlige og private til livs

Vil konkurransevridning mellom offentlige og private til livsProfessor Erling Hjelmeng ved Universitetet i Oslo (UiO) skal lede regjeringens "like vilkår"-arbeidsgruppe.

Skriv ut artikkelen

En offentlig aktør i en anbudskonkurranse kan ha visse fordeler som gir konkurransevridning sammenliknet med private. Det vil nå regjeringen se nærmere på – en arbeidsgruppe skal foreslå tiltak som kan styrke konkurransen. Dette gjelder tjenestesektorene – kunnskaps– og teknologibedrifter, kommunale storkjøkken med ekstratjenester til private osv.

– Regjeringen er opptatt av at det skal være like konkurransevilkår for private og offentlige aktører når de er i samme marked. Når konkurransevilkårene er ulike, kan det føre til at gode og effektive bedrifter presses ut av markedet, sier næringsminister Monica Mæland.

Når det offentlige selger i konkurranse med private aktører, kan de ha enkelte fordeler. Det kan for eksempel være gunstige skatteregler, garantier, finansieringsmuligheter eller kryssubsidiering. Fordelene kan gi en konkurransevridning, noe som kan presse private aktører ut av markedet.

Konkurranseforholdene skal vurderes

Regjeringen har derfor bestemt at det skal settes ned en ekstern arbeidsgruppe som skal utrede og vurdere konkurranseforholdene mellom offentlig og privat virksomhet.

Arbeidsgruppen skal vurdere tiltak for å sikre like konkurransevilkår mellom offentlig og privat virksomhet. Samtidig er det viktig å sikre at det offentlige er i stand til å løse sine oppgaver på en god og effektiv måte. Regjeringen er opptatt av at mulige tiltak tar høyde for at staten, fylkeskommuner, kommuner, regionale helseforetak og helseforetak fortsatt skal kunne oppfylle det offentlige samfunnsoppdraget de har.

Disse skal utrede

Arbeidsgruppen skal ledes av professor Erling Hjelmeng ved Universitetet i Oslo (UiO). Øvrige medlemmer er: Nils-Henrik von der Fehr (professor, UiO), Trond Bjørnenak (professor, Norges Handelshøyskole), Elin Halvorsen (forsker, SSB), Miriam Schei (kommuneadvokat, Sandefjord) og Malgorzata Cyndecka (førsteamanuensis, Universitetet i Bergen). I tillegg kommer representanter fra organisasjonene KS, LO, NHO og Spekter.

Til Dagens Næringsliv sier statsråd Mæland at det ikke er noe problem at offentlig sektor konkurrerer med private. Det skal de få gjøre, bare vilkårene er like. Samfunnspolitisk direktør Harald Andersen i Hovedorganisasjonen Virke trekker i samme avis fram et eksempel: Et kommunalt storkjøkken som i tillegg driver catering til andre. – Da kan det, sier han, skje kryssubsidiering gjennom fordelingen av kostnader til leie, administrasjon, pensjon og andre kostnader. Vårt ønske er at alle offentlige enheter som driver ren kommersiell virksomhet skal skilles ut som selvstendige rettssubjekter.

Kunnskapsbedrifter

Også adm. dir i NHO-landsforeningen Abelia, Håkon Haugli, kommenterer i Dagens Næringsliv:

– For mange kunnskapsbedrifter er staten den aller største konkurrenten, og ofte foregår konkurransen på helt ulike vilkår. Dette må det ryddes opp i. Det er helt avgjørende for kunnskaps- og teknologibedriftene at utvalget kommer med konkrete forslag til aktiviteter som i dag skjer i statlig regi, men som kan og bør overlates til markedet.

Konkurransetilsynet må få mandat til å se på konkurransen mellom offentlige og private aktører, og det nye utvalget må komme frem til en prinsipiell grense for kommersielle aktiviteter i offentlig regi, sier Haugli.

Bli den første til å kommentere på "Vil konkurransevridning mellom offentlige og private til livs"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.