Offentlige anskaffelser: Stort og smått 17.juni

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 17.06.2022- Vi må se på forbedringsområdene, for eksempel at man bør prioritere kvalitet høyere enn pris i anbudsprosesser, heter det fra adm.dir Atle Hunstad, Melanor. Det er bransjeorganisasjonen for kompetansebedrifter som utvikler og leverer medisinsk utstyr, laboratorieutstyr, måleutstyr og hjelpemidler i det norske markedet.

Skriv ut artikkelen

Kofa ber oppdragsgivere skjerpe seg, Amnesty advarer mot å slippe kinesere til med busser i Oslo og Statens vegvesen har kvalifisert to norske og en spansk entreprenør i en milliardkontrakt vest for Oslo. Fire arkitekter konkurrerer om underjordisk museums-utvidelse og konkurransepreget dialog skal legge grunnen for nye høyteknologiske ferge-løsninger. Leverandører både i Sverige og Finland viser misnøye med sine kommuners håndtering av anskaffelser. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Kofa-oppfordring til oppdragsgivere

KOFA har sett, i et økende antall saker, at saken ikke blir tilstrekkelig opplyst av oppdragsgiver før etter at varsel om overtredelsesgebyr mottas av oppdragsgiver. Kofa minner derfor om de strenge kravene til dokumentasjon og undersøkelser, og oppfordrer oppdragsgiverne til å opplyse sakene i tilstrekkelig grad helt fra begynnelsen av.

Tallfestede mål for økologisk matkjøp

Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget i løpet av 2022 med forslag til innføring av forpliktende og konkrete mål om økt økologisk matproduksjon i Norge ved å sette tallfestede mål om produksjon og offentlig innkjøp av økologisk mat innen 2030 minst på nivå med EU og våre nordiske naboland, skriver Nationen.

Advarer mot kinesere

Amnesty advarer mot å la busselskaper med kinesiske elbusser vinne Oslo-anbud. I fjor ble operatøren presset til å skifte bussleverandør etter at Ruter oppdaget at det var et kinesisk selskap som sto bak leveransen. Ruter mente det var i strid med etiske regler i Oslo kommune. Nå dukker problemstillingen opp på ny i et nytt anbud, ifølge Vårt Oslo.

Uten Kina stopper Norge (?)

Ved utgangen av 2021 hadde Etisk handel Norge 169 registrerte bedrifts-medlemmer. Alle disse rapporterer årlig inn sitt arbeid på etisk handel.  Ut fra disse rapportene kan vi lese at av de 10 landene utenfor Europa med flest leverandører til deres medlemmer kommer 71,1% fra Kina.

Ny fergeløsning med konkurransepreget dialog

E39 Lavik – Oppedal var først ute med den første elektriske fergen i verden i 2015. I den nye kontrakten for ferjestrekningen, ber Statens vegvesen om nye teknologiske løsninger. Den nye kontrakten for sambandet trer i kraft etter at dagens kontrakt går ut i 2024. Innkjøpet skal skje som konkurranseprega dialog.

Prioritere kvalitet høyere enn pris

– Velferdssamfunnet vi har i dag er bygget opp av et godt samarbeid mellom offentlige og private aktører. Vi må ta grep for å sikre at våre velferdstjenester har like god, og gjerne bedre kvalitet enn de har i dag. Vi må se på forbedringsområdene, for eksempel at man bør prioritere kvalitet høyere enn pris i anbudsprosesser, heter det fra Melanor.

Tre videre om E18-Vestkorridorens største kontrakt

Statens vegvesen vil invitere to norske og ett spansk firma til å delta i forhandlinger og gi tilbud på prosjektering og bygging av Fornebukrysset- Strand på nye E18 vest for Oslo: Skanska Norge, AF Gruppen Norge og Obrascón Huarte Lain S.A. Kontrakten har en antatt kostnad på mellom 3,0 og 3,6 mrd.

Krever miljøfyrtårn-sertifisering mer og mer

Eiksenteret avdeling Orkdal har mottatt det synlige beviset på at de nå er en miljøfyrtårnbedrift. – I tillegg står de sterkere når det gjelder offentlige anbud nå. Kommunen blir bare mer og mer tydelige på at de krever miljøfyrtårnsertifisering i alle sine anbudsutlysninger, ifølge Avisa Sør-Trøndelag

Anskaffelser for innovative fly-løsninger

Lofoten har høye ambisjoner om grønn regional omstilling. For å realisere ambisjonene, er det vesentlig at offentlige anskaffelser motiverer for introduksjon av nye innovative løsninger, som kan bli ferdig utviklet og sertifisert i løpet av anbudsperioden. Det skriver Lofotrådet i en innstilling ifm kommende fly-kontrakter.

Konkurranse om stridsvogner

Det er planlagt å anskaffe nye stridsvogner til Hæren som en konkurranse. Anskaffelsen av nye stridsvogner skal etter planen legges frem til beslutning for Stortinget i 2021. Som et ledd i utarbeidelse av beslutningsunderlag er det publisert informasjon om markedsundersøkelse på Doffin. Også på TED, Tenders Electronic Daily, innen få dager.

Fire konkurrerer om underjordisk museum

Fire arkitektkontorer konkurrerer om å få utforme en underjordisk utvidelse av Lillehammer kunstmuseum. Nå stilles forslagene ut i museet og digitalt. Vinneren av den begrensede plan- og designkonkurransen offentliggjøres cirka 1. juli 2022.

Tok steget opp til større anbud

Elvebakken Bygg AS turte å satse på større anbud. Det har gitt gevinst: – Vi har gått over til å bli entreprenør, og til å ta større anbud. Vi jobber for større aktører. Og så har vi et godt team i bedriften, som jobber godt sammen, heter det fra Alta-bedriften.

Skal oppdatere sin innkjøpsstrategi

Øygarden kommune skal revidere og oppdatere sin innkjøpsstrategi. Den som gjelder nå, gjelder til 2023. Hensyn til miljø og klima skal vektlegges, heter det på kommunens nettsider. Og kommunedirektøren skal gjøre rede for hvordan arbeidet med miljø og klima skal organiseres og arbeides med.

Kan ikke prioritere lokalt eierskap

Å skulle prioritere og vektlegge lokalt eierskap til mulig leverandør vil være i strid med grunnleggende prinsipp for offentlige innkjøp, var svaret til en mulig tilbyder i konkurransen om bedriftshelsetjeneste til kommunene på Søre Sunnmøre. Men, heter det, blir dere med, og er tilbudet best, ser vi fram til samarbeid, skriver Vestlandsnytt.

Tommelen ned for kommune-anskaffelser (I)

Kommunenes anskaffelser får bare karakteren 2,69 på en skala der seks er det beste, fremgår det av Svenskt Näringslivs seneste ranking av næringslivsklimaet, melder upphandling24.se. Fire eller høyere anses for å være bra. Som en del i sin årlige ranking av spør Svenskt Näringsliv bedriftene hva de mener om kommunenes anskaffelser.

Tommelen ned for kommune-anskaffelser (II)

Företagarna i Finland har undersøkt blant nær 10 000 bedrifter hvordan deres hjemkommuner har klart seg innenfor foretaks- og næringspolitikken. Bedriftene mener at kommunene på næringspolitikkens delområder har lyktes dårligst på området offentlige anskaffelser. Resultatet i år var dårligere enn forrige kartlegging, i 2020.

Dansk sommerferie-diskusjon

En årlig tilbakevendende diskusjon om offentlige anbud i sommerferien kan unngås ved bedre planlegging. DI Byggeri oppfordrer offentlige oppdragsgivere til å forlenge tidsfristene opptil og i sommerferien, så leverandørmarkedet får mulighet for å komme md de best mulige tilbud.

Kjemikalietestet varekjøpene

Kjemiske laboratorieanalyser er blitt utført på varer fra svenske kommuners og regioners egne avtaler for å få rede på om varene inneholder miljø- og helsefarlige kjemikalier og om varene oppfyller kjemikaliekravene i avtalen.

I veien for innovative innkjøp

De organisatoriske rammer skaper hindringer for at de kommunale innkjøpsavdelingene i høyere grad gir seg i kast med innovative innkjøp, sier Rikke Thorlund Haahr, sjefskonsulent i CO-PI (Center for offentlig-privat innovation): – Innkjøperne har en forholdsvis bunden oppgave uten mandat til å ta risiko og gå nye veier, sier hun.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 17.juni"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.