Forslaget til ny, endret anskaffelseslov kan styrke lokalmaten og øke beredskapen. Matfaglig kunnskap er imidlertid en helt sentral faktor for at de nye mulighetene reglene om offentlig anskaffelser gir, faktisk skal bidra til økt selvforsyning og trygg mat i hele landet. Dette fremgår av en pressmelding fra matforskningsinstituttet Nofima.
Nofima driver forskning og utvikling innen akvakultur, fiskeri og mat. Staten v/Nærings- og fiskeridepartementet er største eier.
Matfaglig kompetanse
I pressemeldingen heter det at Regjeringens lovforslag med viktige endringer i loven om offentlige anskaffelser vil gjøre det enklere for kommuner, skoler, sykehjem og andre offentlige institusjoner å kjøpe inn lokalprodusert mat. Likeledes enklere å ta samfunnshensyn ved matinnkjøpene. Dette gir lokale produsenter et større marked og økt forutsigbarhet.
Samtidig er ikke økt tilgang til offentlige markeder nok i seg selv: En vellykket satsing forutsetter at produsentene har matfaglig kompetanse til å møte kravene fra offentlige kjøkken til kvalitet, mattrygghet, produktutvikling og leveringsevne. Matfaglig kunnskap blir dermed ikke bare en trygghetsfaktor og fortrinn for den enkelte lokalmatprodusent, men en helt sentral faktor for at de nye mulighetene reglene om offentlig anskaffelser gir, faktisk skal bidra til økt selvforsyning og trygg mat i hele landet.
Lykkes best
Norge importerer godt over halvparten av all mat. Krig, ustabile forsyningskjeder og klimaendringer gjør at mange nå ser sårbarheten i et slikt system. Når produksjon, foredling og distribusjon finnes lokalt, står matforsyningen sterkere – men dette forutsetter kompetente fagfolk og aktive nettverk.
Forskning fra Nofima dokumenterer at lokalmatprodusenter lykkes best når de samarbeider om erfaringer, bruker teknologi aktivt og har faglig støtte. Matfaglig kompetanse gir produsenter evne til rask omstilling og trygg og god mat med bedre holdbarhet også når forsyningslinjene settes under press.
Ikke bare å lagre
Regjeringens mål om 25 milliarder kroner i lokalmatomsetning+ innen 2035 handler om både verdiskaping og nasjonal matsikkerhet. Råvarene er basis, men det er kunnskapen som gjør maten til et reelt sikkerhetsnett for landet, heter det. Matfaglig kompetanse er en nøkkel til å utnytte lokale råvarer fullt ut og utvikle produkter tilpasset både lokale og nye markeder.
Foredling på små enheter rundt i landet gjør også matforsyningen mindre sårbar. Lokalt utstyr og kompetanse gir fleksible løsninger i en krise. Beredskap handler ikke bare om lagre, men også om evnen til å omstille og produsere.
Bli den første til å kommentere på "Ny anskaffelseslov kan styrke matberedskapen; matfaglig kunnskap sentralt"