Etter at det nye anskaffelsesregelverket ble vedtatt, reiste NHO rundt i hele landet. Som følge av den nye, høyere terskelverdien bad de bedriftene sjekke oppdragsgiveres hjemmeside, følge med i avisen og “kakke på ” oppdragsgiveres dør. NHO har dessuten tatt til orde for et tilsyn for offentlige anskaffelser og etablering av Lille Doffin, hvor mindre kontrakter kan legges ut. At det må bli lettere for småbedriftene å konkurrere om offentlige oppdrag, er også høyt oppe på Bedriftsforbundet politiske agenda.
Anbud365 får jevnlig henvendelser fra fortvilte mindre leverandører (bedrifter) til det offentlige som mener at den forhøyede nasjonale terskelverdien har tatt fra dem forretningsmuligheter. De finner ikke oppdragene fordi de ikke kunngjøres, de tas ikke kontakt med av mulige oppdragsgivere fordi de er små og ikke så kjente som mange store, og de små og nystartede har heller ikke allverdens tid og anledning til å drive salgsvirksomhet overfor kommuner osv.
Nærings- og fiskeridepartementet vil ikke innen overskuelig fremtid endre terskelverdien, og i mellomtiden trenger de mange små og mellomstore ofte hjelp til å finne oppdrag de kan konkurrere om. Ikke få i denne bedriftsgruppen er medlemmer av en landsdekkende interesseorganisasjon, og vi spurte et par av disse, NHO og Bedriftsforbundet, om hvilken konkret hjelp de har trådt til med for at disse medlemmene skal kunne skaffe seg offentlige oppdrag under den nye nasjonale terskelverdien?
NHO
Advokat Arnhild Dordi Gjønnes i NHO slår fast at det gode innkjøp forutsetter gode rammebetingelser for bedrifter: – Det gode innkjøp forutsetter at små bedrifter har samme markedsadgang som de store bedriftene. Hvem som vinner kontrakten er utfallet av en god konkurranse. NHO har alltid advart mot for høye terskelverdier. For høye terskelverdier skaper ikke et godt leverandørmarked. Det stimulerer oppdragsgivere til kun å bruke kjente bedrifter.
– Etter at regelverket ble vedtatt reiste representanter for NHO rundt i hele landet og fortalte om det nye regelverket. I forhold til forhøyelse av terskelverdi ba vi bedriftene sjekke oppdragsgiveres hjemmeside, følge med i avisen og “kakke på ” oppdragsgiveres dør. Det er ikke enkelt når du ikke har en stab med salgspersonell og møter en stengt dør, sier Gjønnes. Vi har full forståelse for at oppdragsgivere ikke har tid til å ha leverandører “rennende på døra”, som noen oppdragsgivere sier.
Trenger et tilsyn
NHO har bedt leverandører om å be om innsyn i protokoller, slik at de kan sjekke om kontrakter er tildelt innenfor sine tjenester og vareområde. Men hva skal du gjøre når du ikke får ut protokollen? Klage? Til hvem? I den forbindelse har NHO foreslått at det trengs et tilsyn for offentlige anskaffelser. – Det kan ikke være slik at bedriftene skal “police” markedet, sier Gjønnes, og fortsetter:
– I tillegg har vi selvsagt i dialog med oppdragsgivere oppfordret dem til å legge ut kontraktene i Doffin. Vi har Europas beste kunngjøringsportal, Doffin. NHO foreslo allerede i 2004 at det ble opprettet en Lille Doffin, hvor mindre kontrakter kan legges ut. Det kan ikke være opp til den enkelte innkjøper hvordan nasjonens skattepenger brukes (eller sløses). Vi trenger politikere som ønsker alle småbedriftene velkommen inn på arbeidsmarkedet.
Bedriftsforbundet
Bedriftsforbundet opplyser at de både bidrar juridisk og jobber politisk. Likeledes har de også besvart en høringsuttalelse om de forhøyede terskelverdiene. De har vært i møter med finanskomiteen i Stortinget, debattert temaet med næringsministeren, og tilbyr juridisk bistand til medlemmer som har eventuelle utfordringer rundt anbud. Ellers har reglene for offentlige anskaffelser vært en rød tråd gjennom næringspolitikken til Bedriftsforbundet: Det må bli lettere for småbedriftene å konkurrere om offentlige oppdrag. Dette er høyt oppe på deres politiske agenda.
Bli den første til å kommentere på "Landsdekkende turne for å oppildne småbedriftene til å følge offensivt med"