Oslo kommunes sterke prisfokus forklaringen på renovasjonskaoset?

Anbud365: Oslo kommunes sterke prisfokus forklaringen på renovasjonskaoset?Byrådsledr Rayumond Johansen i Oslo kommune sliter med problemer knyttet til avfallsinnhentingen i byen(foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no).

Skriv ut artikkelen

Selv om det var det «økonomisk mest fordelaktige» tilbudet som skulle vinne den omstridte renovasjonskontrakten i Oslo kommune, var priselementet blant underkriteriene så stort at «laveste pris» var nærmeste nabo. Kanskje vil granskingen av anbudsprosessen konkludere med at problemene med renovasjonen i hovedstaden egentlig skyldes kommunen selv, som lot priselementet dominere så mye ved kontraktstildelingen.

Den valgte leverandøren, Veireno AS, har hatt en problematisk innkjøring i sitt kontraktsforhold med Oslo kommunes renovasjonsetat. Bedriften vant den åpne anbudskonkurransen om de fire aktuelle områdene i hovedstaden. Kontraktsperioden startet 3. oktober i fjor for alle fire områdene, men utløper 1. juni 2021 for to av områdene, 1. oktober samme år for de to andre.

Ti tusenvis av klager er kommet på grunn av mangelfull eller ingen avfallshenting så lenge leverandøren har vært i gang. Et støtteparti til byrådet i Oslo bystyre har varslet mistillitsforslag dersom ikke kontrakten sies opp, mens byrådet selv har bedt om en ekstern gransking av anbudsprosessen. Kommunens jurister vurderer mulighetene form oppsigelse av avtalen, men de politisk ansvarlige har foreløpig ikke gjort annet enn å antyde en slik mulighet. Hvor mye situasjonen disse månedene ar kostet kommunen er, er ikke kjent.

Tildelingskriterium

Tildelingskriteriet i den åpne anbudskonkurransen var «det økonomisk mest fordelaktige», der pris skulle vektes 75%, oppgaveforståelse 15% og miljø 10%. Åtte tilbydere meldte seg, men en ble avvist på grunn av unormalt lave priser, ifølge anskaffelsesprotokollen. Kontraktsverdien er 1,25 mrd for hele kontraktens varighet. Norsk Gjenvinning Renovasjon lå nærmest Veireno målt i pris.

Veireno het tidligere Mathisen Renovasjon, og har tidligere vært underleverandør til Norsk Gjenvinning Renovasjon i to av Oslo–områdene. Jonny Enger er eier og daglig leder. Veireno er 100 % eiet av VT–gruppen, der Mece Invest AS er største aksjonær. I Mece Invest eier Jonny Enger alle aksjene, ifølge purehelp.no.

Årsaksanalyser

Ifølge en melding fra Renovasjonsetaten rett før sist helg, går avfallsinnsamlingen nå bedre og det er en positiv utvikling. Fortsatt er det imidlertid områder i byen der tjenestene ikke fungerer. Det er iverksatt årsaksanalyser for ruter med mange klager. Snart skald et også gjennomføres en kontroll av nøkler i ett av områdene, og:

– I tillegg til allerede implementerte tiltak som økt bemanning og flere renovasjonsbiler ute i gatene, har Renovasjonsetaten også identifisert et behov for en styrking av Veirenos driftsledelse. Dette arbeidet er allerede i gang, skriver etaten.

I kontrakten til Veireno fremgår det at «I stedet for prisavslag kan oppdragsgiver heve kontrakten dersom formålet med tjenesten blir vesentlig forfeilet som følge av mangelen. Da må det formodentlig en ny anbudskonkurranse til, med mindre kommunen selv overtar avfallsinnhentingen. Blant spørsmålene som da melder seg er om Veireno skal holde på til ny leverandør er klar, og i tilfelle hvilket oppgjør som da må finne sted. Flere muligheter er til stede, slik at ikke en eventuell oppsigelse gir ytterligere problemer med avfallshentingen.

Kilder i miljøet sier til Anbud365 at det er ganske tydelig at Veireno har undervurdert oppgave, og at det kan være årsaken til at de tilbød den laveste prisen.

Bli den første til å kommentere på "Oslo kommunes sterke prisfokus forklaringen på renovasjonskaoset?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.