Fire forslag som gjør det lettere å få med småbedrifter i offentlige anskaffelser, er nå lansert i Sverige. Det er landsforeningen for småbedrifter – Småföretagarnas Riksförbund – som står bak: Enklere konkurransegrunnlag, dropp urealistiske omsetningskrav, gjør anskaffelse så små som mulig og appell til myndighetene om på tenke seg om.
Småföretagarnas Riksförbund representerer i dag mer enn 32 000 småforetak, i alle bransjer og over hele Sverige. På sin nettside lanserer forbundet de fire forslagene som skal gjøre det lettere for mindre bedrifter å delta i offentlige anbudskonkurranser:
- Enklere konkurransegrunnlag. I dag krever mange anskaffelser altfor mange, mindre relevante opplysninger. Det tar så mye tid og ressurser at små foretak ikke har en sjanse til å delta. At det har vokst opp en hel bransje som hjelper bedrifter med å vinne anskaffelser, sier en hel del om hvor vanskelig det er.
- Dropp urealistiske omsetningskrav. Det er mange eksempler på at omsetningskrav som stilles, gjør det umulig for mindre foretak å delta i konkurransene. Opptil to ganger anbudets størrelse kan være et realistisk omsetningskrav. Det er på linje med EU-direktivet, som ligger til grunn for den nye anskaffelseslovgivningen i Sverige.
- Gjør anskaffelsene så små som mulig (uten å bryte med reglene) og bruk funksjons- eller innovasjonsanskaffelser i større utstrekning. Den lille bedriften har ikke en mengde avdelinger til å gjennomgå konkurransegrunnlag, men kan lettere være med på å utvikle virksomheter.
- Om regjeringen virkelig vil at flere småbedrifter skal kunne vokse seg store – tenk da gjennom hvorledes anskaffelser skal kunne gjøres mer tilgjengelig både for dem og for de som skal gjennomføre anskaffelsene. Så vanskelig kan det ikke være, mener Småföretagarnas Riksförbund.
Fra monopol-logikk til konkurranse-logikk
Forbundet oppfordrer til en endring hos offentlige myndigheter fra monopol-logikk til konkurranse-logikk. Konkurranse-logikk karakteriseres av at oppdragsgiverne, sjefene og innkjøperne, er seg bevisst at leverandørene har ulike valg og er forandrings- og utviklingsutsatte. Det heter – i motsetning tikl monopol-logikken – at myndighetene er avhengig av leverandørene for å overleve. Det gjør noe med sjefer og innkjøpere. Når man vet at organisasjonen er avhengig av leverandøren for å overleve og sjefer/innkjøpere er avhengig av organisasjonen for å beholde jobben, vet man at man er avhengig av en god dialog med leverandørene for egen overlevelse, resonerer forbundet. Oppdragsgivere, fremholder forbundet, må spørre seg for hvem de gjør anskaffelsene, kommunen, sluttbruker eller leverandøren. Med en monopol-logikk kan kommunen gjøre som den vil, men med en konkurranse-logikk må kommunen se leverandørene som en samarbeidspartner.
Bli den første til å kommentere på "Fire forslag for å gjøre lettere for SMB-ene å delta i offentlige anskaffelser"