Offentlige anskaffelser: Stort og smått 27. mai

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 27. maiStortinget innleder til uken sluttfasen i sitt arbeid med ny lov om offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Til uken får vi vite hva Stortinget bestemmer når det gjelder det nye anskaffelsesregelverket. Oslo kommune har drevet mye med innovative anskaffelser på pilotstadiet – nå vil de ut i storskala. Både i Bergen og i Bodø er det nå kritikk av anbudshåndtering. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Nå avgjør Stortinget nye anskaffelsesregler

Til uken kommer Stortingets næringskomite med sin innstilling til regjeringens forslag til ny lov om offentlige anskaffelser (Prop. 51 L (2015-2016)). Torsdag 9. juni skal innstillingen behandles i Stortinget. Samtidig «strør Stortinget sand» på at de tre aktuelle EU–direktivene skal bli en del av EØS–avtalen og gjeldende for norsk rett.

Anskaffelser, naturmangfold og avskoging

Energi– og miljøkomiteen på Stortinget er enig i at de kommende reglene for offentlige anskaffelser vektlegger den offentlige innkjøpers ansvar for at tilvirkingen av varen eller tjenesten ikke går ut over naturmangfoldet. Likeledes at det stilles krav til at offentlige innkjøp ikke skal bidra til avskoging av regnskog.

Redusert risiko ved digitalisering

I stortingsmeldingen «Digital agenda for Norge» anbefaler regjeringen 5 prinsipper for redusert risiko og større gevinster fra digitaliseringsprosjekter i offentlig sektor. Prinsippene forutsetter at anskaffelsene planlegges som en del av digitaliseringsprosjektet.

Fra pilot til storskala i Oslo

– Vi må komme oss fra pilotprosjekter til storskala–løsninger som virkelig utgjør en forskjell, sier Oslos finansbyråd Robert Steen til leverandorutvikling.no. Oslo kommune var første kommune som hadde innovative anskaffelser som tema i anskaffelsesstrategien.

Mindre andel til norske entreprenører

Andelen av offentlige utbyggingskroner til vei, jernbane og kystverk som gikk til norske bedrifter, stupte fra 87,5 prosent fra 2014 til 54,6 prosent i 2015. Men norske entreprenører opplevde likevel en vekst, skriver bygg.no.

Betydelige mangler ved anbudsgrunnlag

Vann– og avløpsetaten i Bergen slaktes av Kommunerevisjonen over kommunens store rense– og biogassanleggutbygging, som ser ut til å sprekke med om lag 1,7 mrd. Bl.a. er det avdekket betydelige mangler ved anbudsgrunnlaget som ble benyttet ved utlysning av kontrakter, skriver Bergens Tidende.

Påstand om regnefeil gir rettssak

Bodøfirmaet iTet drar Bodø kommune for retten, etter en anbudskonkurranse, ifølge Avisa Nordland. Stridens kjerne er kampen om en IKT-kontrakt som ble tildelt iTets konkurrent Atea. I fjor høst ble anbudsprosessen stoppet opp etter første evaluering, etter at iTet mente kommunen hadde regnet feil med mellom 25 og 30 millioner kroner.

Ny EU–retning for anskaffelser

At EU operasjonaliserer strategiske anskaffelser og tydelig definerer anskaffelser som et virkemiddel for overordnede samfunnsmål, er nytt, skriver regjeringen. Regelverket åpner et større handlingsrom for å føre en grønn anskaffelsespolitikk enn tidligere. Norge tar sikte på å gjennomføre regelverket tidligst i løpet av siste halvår 2016.

Mye å spare på effektive prosesser

Mer effektive anskaffelsesprosesser kan gi 10 % i besparelse for byggeprosjekter i København. Det er særlig bruk av spesielle funksjonskrav i konkurransene som fører til at det blir dyrt, heter det i en ny benchmark-analyse, som Rambøll har laget for Københavns Kommune.

Bryr seg ikke om domstolene

I Sverige har Den Nya Välfärdens jurister gransket samtlige aktuelle domstolsavgjørelser knyttet til offentlige anskaffelser de siste fem år. De har også sjekket ut om de berørte virksomhetene har tilpasset seg hva domstolene har avgjort. I en fersk rapport kommer resultatet: 9 av 10 velger ikke å innrette seg etter domstolene.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 27. mai"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.