Positive tegn i global økonomi, men høyrepopulistene skaper usikkerhet

Anbud365;Positive tegn i globale økonomi, men høyrepopulistene skaper usikkerhetSjeføkonom Harald Magnus Andreassen tegnet et positivt makroøkonomisk bilde på Nima-dagene.

Skriv ut artikkelen

Positive tegn i den globale økonomien, også i den norske. Men, sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen på Nima-dagene 2017, de gyldne årene er nok over for denne gang. Han sa seg imidlertid engstelig for hva det ville bety for økonomien om høyrepopulismen vant frem. Men, sa han, kanskje er denne bølgen nå over toppen.

Nærmere 130 påmeldte var registrert til årets utgave av Nima-dagene 2017. Andreassen var førstemann ut i den lange rekken av gode og interessante foredragsholdere. Hans tema var hva makroøkonomiske trender betyr for innkjøpere.

Han tegnet et relativt optimistisk bilde av den globale økonomien. Ledigheten går ned i de fleste land, gradvis også i Norge, som imidlertid ligger en smule etter Europa for øvrig. Det skyldes fallet i vår oljesektor. Resten av økonomien her hjemme har ikke hatt samme preget, resten av landet har greid seg tålelig bra.

Lavrente-tiden over? 

Ledigheten i USA er for tiden lav, men lønnsveksten er på vei, samtidig som renteøkningene er kommet – og det blir flere av dem, fremhevet han. Andreassen trodde lavrente-perioden nærmere seg slutten. Det er bra, fordi det tyder på at man ikke lenger trenger slike tiltak – konjunkturene er blitt – og blir – mer modne.

Den globale innkjøpsindeksen (PMI) er viktig, og den antyder at vekstpausen som var i fjor er trolig over. Igjen er det ganske bra vekst globalt, konstaterte foredragsholderen. Forbrukertilliten er også langt bedre enn normalt. Den er også på vei oppover hos oss, men ikke helt på høyden med øvrige land. 

De gode tidene er over

De gode tidene er imidlertid over, også for folk flest, hevdet Andreassen. Ingen krise, men annerledes. Realinntektsveksten blir lavere enn hva man er vant med de siste årene. Og det er ikke lenger så mye spenst i norsk detaljhandel. Dessuten går arbeidsinnvandringen ned. Kommer neppe tilbake til «golden years», konstaterte han.

Høyrepopulistene i Europa bekymret Andreassen. Han sa at han vanligvis baserte sine vurderinger på at politikerne er ansvarlige, men slikt som Brexit, Trump, Le Pen og desslike gjorde at han måtte tenke seg om en gang til. Imidlertid viste f.eks. valget i Nederland at høyrepopulist-bølgen kanskje hadde nådd toppen. Men, slo han fast, med slike leder i spissen kan ting lettere går galt.

Bli den første til å kommentere på "Positive tegn i global økonomi, men høyrepopulistene skaper usikkerhet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.