Svenske SMB’er vil ha forenkling, sier ja til elektronisk tilbudsgivning

Anbud365: Svenske SMB’er vil ha forenkling, sier ja til elektronisk tilbudsgivningFöretagarna i Sverige, her ved adm. dir. Günther Mårder, har laget en ny undersøkelse om små og mellomstore bedrifter og deltakelse i offentlige anbudskonkurranser.

Skriv ut artikkelen

Svenske små og mellomstore foretak vil ha forenklinger, derfor er de overveiende positive til bruk av elektronisk tilbudsgivning. Det viser en fersk undersøkelse, som avdekker at andelen små og mellomstore som deltar i offentlige anskaffelser gjennom en årrekke står fast på 27%, med andre ord avstår nesten sju av ti.

Företagarna er Sveriges største interesseorganisasjon for små og mellomstore foretak. Siden 2007 har de jevnlig gjennomført undersøkelser om SMB’enes deltakelse i offentlige anbudskonkurranser. Gjennomgående er det 27% av de spurte som hver gang har svart at de er med i slike konkurranser. Så også i den siste av kartleggingen, som nå er publisert i en rapport. Godt over 1100 småforetak har svart i undersøkelsen.

Det viser seg at SMB’ene deltar i samme utstrekning i kunngjorte konkurranser som i direkteanskaffelser. Nær hver fjerde av de små vinner ofte konkurranser, mens 13% av dem aldri har vunnet en konkurranse de har deltatt i, fremgår det av Företagarnas undersøkelse.

Derfor deltar ikke de små

Tre hovedforklaringer gis som grunn for at SMB’ene ikke deltar: Hver fjerde svarer at offentlige anskaffelser er for komplisert og tar for lang tid.  At det er for mye fokus på laveste pris er en annen begrunnelse, også fremholdt av en fjerdedel av de som har svart. 13% svarer at kontraktene er for store.

Fire av ti mener det stadig er blitt mer kronglete å delta. Det de først og fremst reagerer på er, ifølge undersøkelsen, ulike former for omfattende og/eller irrelevante krav. Om lag tre av fire mener det altfor ofte stilles slike krav. En tredel sier at de avstår fra å levere tilbud når de møter slike krav. Eksempler på irrelevante krav er ulike typer miljøkrav og krav om kollektivavtale/vilkår tilsvarende en slik avtale. Det kan også være altfor detaljerte krav eller krav som bunner i mangel på kunnskap hos oppdragsgiveren.

Forenkling med elektroniske tilbud

Derimot har disse foretakene et overveiende positivt syn på elektronisk tilbudsgivning. Mange mener det er en forenkling.

Riksdagen vendte for kort tid tilbake tommelen ned for regjeringens forslag om lønns– og arbeidsvilkår knyttet til offentlige anskaffelser. I Företagarnas undersøkelse, som er gjennomført før Riksdagens behandling av den nye anskaffelsesloven, viser at hvert femte foretak uten kollektivavtale sier at de i mindre grad kommer til å delta i offentlige anbudskonkurranser om det stilles krav om tilsvarende vilkår. I Sverige er drøyt 60% av småforetakene uten slike avtaler.

Kollektivavtale–krav

Det er imidlertid også en stor del av småbedriftene uten kollektivavtale som ikke ser noe større problemer med krav om slike avtaler – eller tilsvarende vilkår – i forbindelse med offentlige anskaffelser. Trolig, heter det, har de så gode arbeidsvilkår at de likevel kan konkurrere med de som har slike avtaler.

Seks av ti SMB som deltar i offentlige anskaffelser gir uttrykk for at de kommer til å delta i mindre utstrekning dersom det kommer krav om at de under gjennomføringen av oppdraget må sysselsette personer som «står langt fra arbeidsmarkedet».

Om lag 30% har aldri opplevet at oppdragsgiveren følger opp for å sikre kvaliteten i de varene/tjeneste som er anskaffet. Nær halvparten sier at de bare en gang i blant opplever slik oppfølging. Andelen gjelder små og mellomstore foretak som deltar i offentlige anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Svenske SMB’er vil ha forenkling, sier ja til elektronisk tilbudsgivning"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.